В Народното събрание се проведоха преговори между двете политически сили

Не са обсъждани структурата на следващия МС, нито имена за състава му. Това стана ясно след разговорите между преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ДПС в понеделник. От спечелилата вота 2 в 1 партия отново подчертаха, че държат председателят на НС и премиерът да бъдат от ГЕРБ.

„Говорим за правителство на споделената отговорност. Документ, който вероятно ще предложим, за обсъждане, ще бъде споразумение за правителство на споделената отговорност”, каза Деница Сачева.

По думите ѝ 50-ото НС остава в сградата, в която заседава и 49-ото. Имало съгласие и за разпределението на банките на парламентарно представените групи.

ГЕРБ изпрати покани за срещи на всички партии в парламента

„България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, на начина на говорене, както на лидерите, така и на парламентарно представените групи. Избирателите показват, че не искат повече политика на конфронтация, не дават своето доверие на нито една партия да управлява сама и, че трябва да има политика на съгласие”, заяви Деница Сачева.

Тя коментира, че резултатите от последните парламентарни избори са дали основание да си направят извода, че не може да се бяга повече от отговорност и като най-голямата парламентарно представена група, от ГЕРБ-СДС са изпратили покани за разговори с всички останали. Надеждата била за намиране на път към формиране на „правителство на споделената отговорност”.

„На нашата покана се отзоваха колегите от ДПС. Получихме отказ от ПП-ДБ и „Възраждане”, потвърди Сачева.

Разговорите с ДПС обаче показали, че имат сходство в програмите по отношение на основните приоритети пред страната ни - Шенген, еврозоната, инвестициите, пазара на труда, политиките за модернизация, отбраната, съдебната реформа и борбата с корупцията.

„Ще продължим разговорите с останалите групи утре”, каза Сачева.

Теменужка Петкова изтъкна, че има изключително много сходства в програмите на ГЕРБ-СДС и ДПС в областта на публичните финанси, икономиката и антикорупционната реформа.

„Веднага след конституирането на 50-ото НС и сформирането на парламентарните комисии, първата задача ще е да бъдат внесени, разгледани и приети правилата за избор на членове на Комисията за противодействие на корупцията. След това антикорупционната реформа да продължи с внасянето на изцяло нов закон за отнемане незаконно придобито имущество”, каза Рая Назарян. 

Имало и общо виждане за изготвяне на изцяло нов Наказателен кодекс, тъй като действащият в момента е от 1968 г.

„Виждането ни е за 4-годишен мандат на управление, за да могат да бъдат постигнати всички реформи”, каза още Назарян.

От ГЕРБ-СДС очакват да разберат кои партии ще се отзоват на поканата им за разговори във вторник.