За днес бяха насрочени 3 срещи, за утре са предвидени още 3

Вотът на 9 юни отреди в новото народно събрание да имаме седем парламентарни групи. Именно между тях започват и преговорите за редовен кабинет. От ГЕРБ-СДС обявиха, че искат експертно правителство, но в него премиерът, министрите на външните работи и отбраната да бъде излъчени от партията на Бойко Борисов.

ГЕРБ изпрати покани за срещи на всички партии в парламента

Първата среща днес беше насрочена за 13:00 часа с ДПС. Два часа по-късно преговорният екип на ГЕРБ, в който отново са само жени, трябваше да разговоря с ПП-ДБ. Последната среща беше насрочена за 17 часа с „Възраждане”.

Само ДПС обаче откликна на поканата на ГЕРБ. На масата за преговори седнаха трите дами от ГЕРБ- Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева, а срещу тях от ДПС изпратиха 6-членен преговорен екип. След разговорите обявиха - имат сходства в редица политики като еврозоната, Шенген и борбата с корупцията.

Отказ за разговори дойде от доскорошните партньори във властта. Като от ПП-ДБ посочиха, че ще бъдат проевропейска опозиция. На среща не дойдоха и от „Възраждане”. От партията на Костадинов са категорични, че разговор може да има само за правителство с мандат на „Възраждане”.

За утре покани за преговори имат БСП, ИТН и „Величие”. Но вече има и отказ – от БСП. Засега а не е ясно дали ИТН и „Величие” са готови на диалог.

Деница Сачева: С ДПС не сме обсъждали имена за състав на МС (ВИДЕО)

Днес след час диалог между ГЕРБ-СДС и ДПС, последва равносметката. Според преговарящите от ГЕРБ-СДС срещата била успешна. „Имаме сходство в програмите с ДПС, по отношение на приоритетите - Шенген, членство в еврозоната,  съдебната реформа. Ние говорим за правителство на споделената отговорност и такъв документ ще предложим”, заяви Деница Сачева. „Виждането ни е за 4-годишен мандат на управление, за да може да се случат всички тези реформи”, заяви Рая Назарян. Изявление от ДПС - нямаше. Във фокуса на разговорите били политики, но не и персонален състав на правителство и премиер, заявиха от ГЕРБ. „Не са обсъждани имена за състава и структура на МС. За да има нещо устойчиво, трябва да се говори само за политики. Да видим кой ще се отзове”, каза Сачева.   Да седнат на една маса обаче отказаха доскорошните партньори във властта. От ПП -ДБ посочват, че ще бъдат проевропейска опозиция и ще спазват волята на своите избиратели, за това няма да участват в преговори за кабинет.

„Не” на поканата на ГЕРБ казаха и от „Възраждане". От партията на Костадинов посочват, че участват в разговори за правителство, но само с техен мандат.

Диалог не искат и от БСП, потвърди Атанас Зафиров.

След отказа на БСП, остава въпросът ще отидат ли на разговори от ИТН и „Величие”. На този етап от партията на Слави Трифонов пазят мълчание. Преди дни от новата политическа сила в 50-ия дадоха заявка, че ще преговарят, но само с лидери.