19 юни ще бъде ключова дата за два парламента, смята доц. Наталия Киселова

Указът на държавния глава, с който свиква на първо заседание новоизбраното 50-о НС, поставя началото на конституционната процедура за съставяне на ново правителство. Първа крачка е провеждане на консултации с всички парламентарно представени партии. Няма срок, в който държавният глава да насрочи тяхното начало. Втора стъпка е възлагане на проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група. В случая това е ГЕРБ-СДС. Конституцията обаче не посочва в какъв срок след провеждане на консултации президентът следва да стори това. Ясен обаче е срокът, в който след възлагане на проучвателния мандат, кандидатът за министър-председател следва да предложи състав на Министерския съвет - той е 7 дни.

Преговорите за ново правителство: Кои партии откликнаха на поканата на ГЕРБ-СДС

Ако първата политическа сила не е успяла да състави правителство следва връчване на проучвателен мандат на втората по големина парламентарна група. Сега това е ДПС. Тя също има 7 дни да предложи свой вариант за управление.

Последна стъпка от процедурата е предоставяне на възможност на трета политическа сила. Тук обаче ситуацията се променя. Президентът сам избира кой ще получи папката, а парламентарната група няма разписан срок за реализация. Те не са обвързани със срок за излъчването на кандидат за премиер. Ако такъв бъде посочен от съответната парламентарна група, президентът следва да му връчи проучвателен мандат и едва в този случай за кандидата за министър-председател започва да тече 7-дневен срок за предложение за състав на Министерски съвет.

19 юни ще бъде ключова дата за два парламента, казва преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. „След като бъдат свикани на първо учредително заседание, народните представители предстои да положат клетва. С полагането на клетвата, съгласно променените разпоредби в Конституцията от края на миналата година, се прекратява мандатът на 49-то Народно събрание и вече новоизбраните в 50-ото започват да работят”, обясни доц. Киселова.

А депутатите, които остават извън новия парламент, не са длъжни да отидат на работа в сряда. „Ако не са си направили снимка за спомен, това е вече за тяхна сметка”, казва доц. Киселова. Първата работа на народните представители е да изберат председател на Народното събрание. Няма законоустановен срок, в който да излъчат пръв сред равни. Но без председател не може да има консултации за бъдещ кабинет. „Президентът прави консултации с парламентарните групи. А парламентарните групи се регистрират към председателя”, обясни доц. Киселова. Държавният глава няма ясно разписан срок, в който да извика партиите на разговор за готовността им да съставят кабинет. Но следващата стъпка е връчването на първия проучвателен мандат. А той, по Конституция, е ограничен времево. „Вече има срок и той е седем дни и много бързо ще започне да се движи часовникът”, обясни доц. Киселова. А докато държавният глава реши кога да извика партиите на консултации, ГЕРБ - СДС паралелно могат да водят разговори с останалите политически формации за евентуален кабинет. Двата процеса не са обвързани един с друг, казва доц. Киселова.