Тя беше направена от пожарникари от Благоевград

Зрелищна демонстрация на спасяване във водите на река Струма направиха днес пожарникари от Благоевград.

Рибар във водата. При този сигнал за беда пожарникарите от Благоевград се хвърлиха в Струма, за да извършат спасителната си акция.

„Реално това са по-редките произшествия и затова е хубаво от време на време да се правят такива занятия. Вдигат квалификационното ниво и така можем да знаем какви умения притежаваме и как можем да се справим в една реална ситуация”, заяви Атанас Давидов, РСПБЗН – Благоевград.

„Подготовката и реакцията, която развиваме като възможности вследствие на този проект, е изключително голяма”, смята Валентин Василев, директор на РСПБЗН – Благоевград. Наред с лодките, ратраци и помпи, службата в Благоевград получи и 400 надуваеми диги. Вместо с въздух обаче те се пълнят с вода, за да придобият тежест и да спират приливни вълни. „Дигите са приложими при невисока приливна вълна и основно за защитаване на населените места. Мисля, че са тествани от нас доста пъти. Използвали сме ги, като ефектът им е доста добър”, обясни Валентин Василев.

На демонстративните акции присъстваха и курсанти от академията на МВР. „Едно е на флашка да се гледа, на презентация, друго е на живо да се види, и е интересно както се вижда на всички нас”, казва Патрик Генов, курсант.

„Светът се променя, климатичните изменения също водят до повече бедствия, по-интензивни и затова е изключително важно за нас, пожарната, да бъдем подготвени”, заяви ст. комисар Александър Джартов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.