България изглежда почти готова да извърви финалната права по пътя за еврото

Дни преди старта на 50-ото Народно събрание политици и експерти се събраха да обсъдят определените като основни национални приоритети, а това са приемането на еврото и пълноправното ни влизане в Шенген. Като основна причина за забавянето на тези процеси беше посочена политическата нестабилност и липсата на редовно правителство.

Българските политици трябва да покажат на Брюксел проактивност в процеса по влизане в еврозоната, посочва вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ самата еврозона не е перфектна и България трябва да има водеща роля в решаването на проблемите ѝ.

Президентът обяви кога свиква първото заседание на НС

„Ние не искаме да влезем в съюз, който е зареден и обременен с проблеми и като страна, която тепърва ще намираме своето място там, трябва и нашия глас да се чува. Без Шенген и еврозоната нашето членство е ЕС е непълно”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Преди България да тръгне да решава проблемите на еврозоната, първо трябвало да преодолеем спънките, които ни пречат по пътя към приемането на единната валута - инфлацията например. „Спазване на една финансова дисциплина и намаляване на инфлацията до нива, които са съпоставими с тези на държавите с най-ниска инфлация в ЕС”, заяви служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов.

По последни данни страните с най-ниска инфлация в евросъюза са Литва и Дания - съответно с 0.4 и 0.5%. В България инфлацията е около 2.5%. „Инфлацията в ЕС е под контрол, но не трябва да правим абсолютно никакви компромиси с нея, защото други фактори не са под контрол - геополитическия фактор и скачането на цените на основни храни и продукти”, посочи председателят на Европейската лига за икономическо сътрудничество „Интернешънъл” Хавиер Ариас.

Главчев: Надявам се бързо да бъде сформирано редовно правителство

Инфлацията можела да бъде свалена с привличането на повече преки частни инвестиции. Но заради политическата нестабилност най-големият инвеститор в страната остава държавата. „Трябва чрез съживяване на българската икономика да привлечем повече чуждестранни инвеститори, което е отговорност на правителството. Така ще намалим инфлацията и ще държим натиска под контрол”, каза президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев.

България, в очите на експертите, изглежда почти готова да извърви финалната права по пътя за еврото.