Мобилизацията е болна тема в страната

След пет дни на срещи и речи на световните лидери за войната в Украйна, големите новинарски агенции отидоха на фронта, за да питат войниците за мнението им. В края на миналата седмица се състоя както срещата на Г7, така и голямата конференция за мир, на която домакинства Швейцария.

Но за мъжете в окопите разлика не се усеща. А напрежението в обществото нараства, заради нуждата да се мобилизират още мъже за армията.

Кузя е на 58 г. На стари години е принуден да воюва. Въпреки, че е на фронта като командир на танк, той знае какво говорят лидерите в своите речи. „Изказванията на Путин са си просто изказвания. Да му дадем част от дома си. Смешно е. Представете си да дойда у вас и да започна да се разпореждам какво да взема, за да живеем мирно. Празни приказки”, каза командирът на танк в Източна Украйна.

Путин уволни четирима зам.-министри на отбраната и назначи своя племенница

Екипажът на танка, който командва Кузя не се интересува много от обещанията, дадени на големите политически форуми. Те имат конкретни нужди. „Аз бих поискал авиация. Дори с ресурсите които имаме сега, успяваме да спрем врага на земята. Но във въздуха - там сме много слаби", посочва мерачът на танк Фиърс. 

Пълначът на танка е на 28 г. Избрал си е позивна „Антихрист". И той смята, че военният аспект е много по-важен от политическия и дипломатическия. „Ако една държава не храни своята армия, ще храни чужда. Това важи и в глобален мащаб, не само тук. Възстановете армиите и ги поддържайте силни. Защото като виждате, дори в 21 век, оръжията имат последната дума", твърди пълначът на танк Антихрист. 

Водачът на танка също има експресивен прякор. Избрал си е да го наричат „Диктатор”. Той иска световните лидери да се споразумеят. Но за едно точно конкретно нещо. „Те трябва да се споразумеят помогнат на Украйна - с оръжия, резервни части и боеприпаси. Време е да приключим войната. Не както си мисли Путин. Няма да му дадем половината страна. Той говори безсмислици", каза водачът на танк Диктатор. 

Зов за помощ: Млад мъж се нуждае от средства за лечение

Украйна е изправена пред редица проблеми. Най-големият е липсата на попълнения за армията. Войната вече върви повече от две години. Десетки хиляди са убити, много повече осакатени.

По улиците в големите градове обикалят екипи на армията и полицията. Те спират мъже и проверяват дали са се включили в списъците за подлежащи на мобилизация. Новият закон изисква всеки от 25 г. до 60 г. да се впише. Много хора се крият от патрулите. Самите войници казват, че гражданите се карат с тях, обиждат и обвиняват.

Мобилизацията е болна тема в Украйна. Тя настройва семействата на тези, които са на фронта, срещу тези, които опитват да скрият своите мъже. Един от безбройните проблеми, които амбициите на Путин - да се разпорежда в съседната държава, стовариха върху милиони украинци.