Темата коментират Георги Лозанов и Кънчо Стойчев

Завърши протестният цикъл на българската политика, който започна през 2020 г. Протестните партии бяха победени, връщаме се към тези от преди недоволството. Ще се установи стабилност на победените протести. Това каза медийният експерт доц. Георги Лозанов в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Социологът Кънчо Стойчев е на мнение, че „протестът е пред нас“. Той допълни че е „приключила епохата на протеста на думите, на самозваните протестиращи, едни хора, които излъгаха пряко в очите българския народ“. Социологът не смята, че обществото е загубило енергия и че е пасивно. Той посочи, че често в историята, зад привидното спокойствие се крие недоволство, което ще избухне. Стойчев каза, че „не е приключил един основен сблъсък в обществото – на доволните от статуквото и недоволните от него“.

Лилков: Най-високите постове в ЕП няма да бъдат заети от представители на крайнодесни партии

Лозанов смята, че „не е ясно дали обществото има готовност в близко бъдеще да се ангажира с търсенето на промяна и политични субекти, които да я извършат“. Той е на мнение, че голяма част от хората разбират, че основната битка не е между русофили и русофоби, а между демокрация и авторитарен режим.

Стойчев посочи, че българите искаме да бъдем в Европа, но не сме доволни от това каква е тя днес. „Това не означава, че искаме да излезем от Европа, искаме реформирана Европа, такава, каквато чува гласа на хората“, посочи социологът.

Целия разговор гледайте във видеото.