Вижте репортажа на Voice of America

Силата на писалката. Само с подписа си президентите на САЩ могат да издават изпълнителни заповеди, документи, които ръководят действията на федералното правителство. Те имат силата на закон, разказва Voice of America. Има обаче ограничения върху правото на президента да издава заповеди. Заповедта трябва да уточнява на какво е базирана – Конституцията или закон.

"Син" и "червен" щат: Как се появява цветовото разпределение в САЩ

Изпълнителните заповеди могат да бъдат отменени. Съдилищата могат да ги обявят за противоконституционни. Конгресът може да откаже да изразходва пари при изпълнение на заповед. Конгресът може да приеме законодателство, което да ги обезсили.

Как републиканците и демократите в САЩ получиха своите символи (ВИДЕО)

Бъдещите президенти могат да отменят заповед, като издадат нова. Всички президенти на САЩq с изключение на един - Уилям Харисън, са издали поне една изпълнителна заповед. А някои изпълнителни заповеди правят история.

При големи и малки проблеми президентите използват изпълнителни заповеди, за да изместят приоритетите и да променят начина, по който федералното правителство прави бизнес, допълват от VOA.

Откъде идват понятията „ляво” и „дясно” в политиката (ВИДЕО)

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase