По-малко от 24 часа ни делят от първото заседание на новоизбраните депутати

В сряда ще е решаващият ден за това дали ще има ново правителство или нови избори. Това стана ясно от изявление на лидера на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов. Той обяви, че ще предложат Рая Назарян за председател на Народното събрание.

Борисов обяви, че гласуването за нея ще покаже дали този парламент има още живот. Междувременно днес само ИТН отидоха на разговори за нов кабинет с ГЕРБ-СДС.

Лидерът на ГЕРБ-СДС беше категоричен, че към днешна дата не вижда как ще има кабинет, след като само две от общо шест партии дойдоха на преговорите. Но постави условие - Рая Назарян да бъде избрана за председател на 50-ия парламент, ако останалите формации искат изобщо да продължат разговорите за съставяне на правителство.

„Към днешната дата съставяне на правителство не е възможно. Утре ще предложим Рая Назарян за председател на парламента и най-спокойно ще чакаме гласуването. От него ще стане ясно дали изобщо ще продължим да преговаряме”, посочи той.

Няколко часа по-рано Назарян беше част от дамския екип, който трябваше да проведе срещи с три от парламентарните партии. Днес те трябваше да започнат с БСП. Социалистите обаче не дойдоха.

Срещата между ГЕРБ и „Има такъв народ” продължи малко над час. След нея двете формации заявиха, че са говорили основно за политики, но не и за имена на премиер и министри. „Ако очаквате някаква конкретика трудно мога да ви дам такава, защото просто изслушахме техните идеи. Ще трябва да обсъдим и с колегите”, каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

„Оставихме вратата отворена, за да продължим нашите разговори конкретно по политики. Разговори, които касаят конкретен състав, структура на правителство, имена - такива разговори не са водени”, категорична беше Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

Все пак пресечна точка има и тя е в желанието за експертен кабинет. „Страната без правителство е блокирана, от друга страна с лошо правителство понякога е по-зле. Според нас най-правилния вариант е да е експертен кабинет”, твърди Йорданов.

„Смятаме, че политическата криза, която се изразява в изключително ниска избирателна активност и че нито една партия не е получила пълното доверие на гражданите, може да бъде решена единствено чрез действия, смелост и поемане на отговорност. Затова сме и предложили формула, която се нарича правителство на споделената отговорност”, каза Сачева.

„Величие” също не дойдоха на разговорите.

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента

Поканата на ГЕРБ-СДС за преговори не беше приета от всички. Позицията, че ще бъдат опозиция запазиха част от политическите сили в 50-ия парламент. От президентството пък продължават да очакват партиите да намерят формулата за редовно правителство.

Постоянство в позицията си запазиха и преди старта на 50-ия парламент от БСП. Не лично, а с писмо до първите от „Позитано" 20 припомниха, че няма как да подкрепят кабинет с мандат на първите две политически сили и че форматът предложен от ГЕРБ противоречи на предложението за надпартийно и експертно правителство. Биха водили разговор обаче по законодателната програма на новият парламент. След вчерашния си отказ и от „Възраждане” представиха своята гледна точка.

„В момента сме в ситуация, в която ще имаме поредно евроатлантическо правителство. Заради това, че ще се прокарат политики, които не са в дневния ред на българския народ, ние няма как да подкрепим кабинет и заставаме категорично като опозиция”, каза Цончо Ганев от "Възраждане".

В опозиция остават и от ПП-ДБ, които в този парламент oтказаха да участват в преговори за правителство. Те обаче продължават да подкрепят проевропейските и антикорупционни политики. От „Величие” също решиха друго и излязоха с условие към ГЕРБ.

„Получихме писмо от Марков, в което изразява желание да се срещне с Борисов, но такава среща няма да има”, заяви Сачева.

От президентството също са в очакване на резултати от срещите между партиите. „Нека да изчакаме края на преговорните срещи. Борисов обеща лидерски срещи, може би тогава ще се отзоват повече политически партии на преговори за съставяне на кабинет. Важно е България да излезе от безвремието”, подчерта вицепрезидентът Илияна Йотова.

Такъв пример вицепрезидентът даде в полето на външната политика. „Аз ще бъда много доволна, ако някой ми каже какви бяха политиките на страната на срещата на мира в Швейцария и на неформалната среща в Брюксел. Информацията, която получаваме е много оскъдна с общи формулировки. Очевидно служебният кабинет не иска да вземе по-сериозна българска позиция”, каза тя.

След свикването на парламента на ход отново ще е президентът, който трябва да проведе консултации с партиите. Но преди това трябва да се излъчи председател на Народното събрание.

Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС

По-малко от 24 часа ни делят от първото заседание на новоизбраните депутати. Президентът избра да свика възможно най-рано парламента с довода, че в една парламентарна република най-важното е парламентът да работи. Така в сряда ще чуем първия звънец на 50-ото Народно събрание. След клетвата на новите 240, 49-ят парламент ще отиде в историята.

Седем  политически формации ще имат места в пленарната зала. С най-много представители ще са ГЕРБ-СДС - 68. След тях са ДПС – 47 души, следвани от ПП-ДБ - с 39 народни представители. „Възраждане” изпраща един по-малко – 38 души. Депутатите от БСП ще са 19, „Има такъв народ” ще имат 16 места, а „Величие”, които за първи път ще влязат в парламента - ще имат 13 кресла. Последните предсрочни парламентарни избори поставиха пореден рекорд по ниска избирателна активност. До избирателните секции отидоха под 35% от имащите право на глас. Това означава малко над 2 милиона и 250 хиляди души.

Сряда сутрин очаквайте специалното удължено издание на "Здравей, България". Там ще проследим най-интересното от откриването на 50-ото Народно събрание. В 9 ч. ще може да видите на живо клетвата на новите 240 депутати. "Здравей, България" ще продължи до обедните новини в 12 ч.