След 30-минутна почивка в крайна сметка заседанието беше поставено на пауза и ще продължи в четвъртък

След два опита депутатите не успяха да изберат председател на НС. След 30-минутна почивка в крайна сметка заседанието беше поставено на пауза и ще продължи в четвъртък от 10:00 часа.

Предложенията за председател на парламента бяха Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от „Възраждане”, Силви Кирилов от ИТН и Юлияна Матеева от „Величие”.

СНИМКИ ОТ ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ВИЖТЕ ТУК

Тъй като на първото гласуване нито един от кандидатите не събра над 50% от гласовете на народните представители, се стигна до балотаж, в който останаха само Рая Назарян и Петър Петров. Те обаче отново не събраха достатъчно широка подкрепа.

„Всички виждаме как летим към новите избори. По-добре ужасен край, веднага отколкото да прави безпринципни неща. Има смисъл управлението само от първите три партии. От другите - с радост и министри да дадат, и подкрепа, е това е широка споделена отговорност. Ако Денков имаше малко повече чувство за самокритика, щеше да знае, че успехите, които иска да си припише са направени от нас. Но със своите корупционни тежести през последните 9-10 месеца те имат 22 депутати, ГЕРБ има 68”, заяви Бойко Борисов.

„Решението на групата е, че няма да подкрепим Рая Назарян. След като ние два пъти успяваме да направим правителство, бидейки първа политическа сила, с подобен брой народни представители, явно може, ако има политическо желание”, заяви Николай Денков.

„ГЕРБ са леко шизофренични, плюха ни един месец, че нищо не можем и сме закарали държавата в криза и сега искат от НС подкрепа за правителствео. Това е несериозно, значително по-лошо е, че след като сътвориха хаоса, сега не могат да сложат ред в него”, посочи Асен Василев. 

„Мисля, че всички партии трябва да се смирят. Това което започва днес - без избор на шеф на НС, показва, че не разбраха урока на българските граждани. Надявам се през днешния ден да им дойде акъла, защото хората казаха да се смирим всички, независимо какъв резултат имаме. От нови избори няма смисъл, не виждам до какво ще доведат. Спасители на България не ни трябват. Видяхте от спасители докъде стигнахме - до 30%”, заяви Делян Пеевски.

„Възраждане” и БСП отново потвърдиха, че няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат. Няма да подкрепят и председател от първата политическа сила. 

„Несериозно е да изкарваме своя кандидатура и да подкрепим такава на ГЕРБ. Това е същото като да имаме собствено правителство и да ме питате дали бихме подкрепили това на ГЕРБ, не бихме разбира се”, заяви Петър Петров. 

„Нямаме кандидат за председател на Народното събрание, няма да подкрепим кандидата на ГЕРБ”, каза Атанас Зафиров, и.ф. председател на БСП.

„Ние не чухме. Искахме да чуем какви намерения има г-н Борисов, но той отказа среща с нас. Ние нищо не знам за техните намерения. За правителство - при условие, че знаем какви цели си поставя и с какво се ангажира”, заяви Николай Марков, лидер на „Величие”.

„Има такъв народ”, които бяха най-обсъжданата партия като вариант за третата формация в евентуален кабинет, днес запазиха пълно мълчание пред медиите. Но и не дадоха подкрепа за председател от ГЕРБ. 

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА 50-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК