В Германия консумирането на бира е преди всичко култура

Към момента милиони по света свързваме Германия най-вече с вихрещите се страсти по футболните терени и тръпката около провеждащото се в страната Европейско първенство по футбол - Евро 2024.

Хляб, наденица и халба бира - кои са най-подходящите храни за ЕВРО 2024 г.?

Да спрем дотук обаче, би било несериозно. Особено когато всички представители на силния пол (а и много на нежния) са наясно, че това е държава, в която култът към бирата е по рождение. Любимото пиво се консумира с литри в почти всеки град и неслучайно гледката на утоляващи жаждата си с чаша студена бира хора се среща навсякъде.

Не е изключение и Дортмунд. Всъщност ето и любопитен факт - Бавария винаги се е считала за най-известния бирен център в страната сред туристите, но всъщност най-много от нея се произвежда именно тук.

10 забележителности в Берлин, които не трябва да пропускате (ГАЛЕРИЯ)

В града има две големи пивоварни, а най-популярната е Dortmunder Actien Brauerei (DAB), основана още през далечната 1868 година, с годишно производство от близо 4 милиона хектолитра (другата е Dortmunder Union Brauerei).

A post shared by Dortmunder Bierkultur (@fritz_brinkhoff)

Вкусът на тяхната бира се счита за крайъгълен камък в развитието на бирената култура, като ценителите я определят като балансирана и свежа с нотки на хмел и малц.

Вижте къде се намира най-дългият бар в света

Разбира се, всичко това е въпрос на личен избор, но определено в Дортмунд трудно може да не ви допадне подобно пиво. А ако сте и фен, то сте на правилното място, защото тук се намира и музеят-пивоварна към DAB, от който можете да научите много за историята на бирата.

A post shared by Rewe Sanecki (@rewe_sanecki)

От центъра на града до музея се стига за около 15 минути и преживяването определено си заслужава. Ще видите как любимата напитка преминава през всички технологични етапи на подготовка, преди да се озове на масата ви.

A post shared by Karolina (@karolina_goes_places)

Ще разгледате оборудване от близкото (и не толкова близко) минало - буквално, след като е било извадено от производство.

Футбол и любов: Вижте някои от най-красивите футболни съпруги (СНИМКИ)

Ще узнаете какви видове бира са се произвеждали през годините и дори ще имате шанс да зърнете част от техните реклами по онова време чрез ретро бар с бирени бутилки и телевизор (в зависимост от марката, поставена на таблата, пред вас ще се появи реклама на съответната бира).

A post shared by Timo Rabe (@timoxr47)

И освен, че ще се позабавлявате, ще усетите и най-важното - че в Германия консумирането на бира е преди всичко култура в съчетание с удоволствието от нея.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!