Мотото тази година е „България е и нашият дом”

За 17-та поредна година се провежда „София прайд”, чието мото е „България е и нашият дом”. Концерт в защита на правата на ЛГБТИ общността започна следобед, а тази вечер е планирано и шествие.

Въпреки горещото време стотици се събраха на площад „Батенберг” в защита на ЛГБТИ общността.

Иво е един от тях - известен в ТикТок и облечен в стил - съчетание между мъжкия и женския.   „Аз обичам модата. Не съм джендър, както обичат да казват българите. Аз съм истински мъж. Аз съм гей мъж. И плащам данъци”, казва Иво.

Започна "Шествие на семейството" в София

„Моят тоалет символизира моя герой Елитна. Аз ще пея на сцената. Такова е пънк”, казва ELITTNA – певица.

Някои от демонстрантите признават, че промяна към общността има, но тя е недостатъчна. „Всички сме равни. Не искаме повече права, а креативни идеи, нови идеи. И в крайна сметка хората да имат право на самоизразяване. Ретроградните идеи не са ОК”, заявява Атанас Лозанов. „Обичайте се, приемайте се. Наслаждавайте се на живо”, призовават участници в парада.

На критиките срещу прайда реагираха така: „Те няма да спрат скоро. Не е в мой контрол аз да убедя тях в това кое е правилно. А да разпръсквам любов и радост”, заяви участник в арада. След концерта ще има и шествие в центъра на София. Още вчера от Светия Синод излязоха с позиция против Прайда. Наричат го „публична демонстрация на греха”. Църквата отбелязва, че това става точно на Задушница, когато православните се молят за упокоението на душите на мъртвите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase