Единият е в лесичовското село Боримечково, другият - в девинското село Стоманево

Два големи пожара бушуват от вчера в Южна България в селата Боримечкото и Стоманево.

Огромният пожар, който бушуваше часове на ряд в землището в пазарджишкото село Боримечково, вече е напълно потушен. Въпреки това, все още на отделни места има тлеещи огнища.

Огънят е обхванал западния склон, а сигналът е подаден към 15 часа. Вчера, по първоначални данни, е имало запалена нива в покрайнините на селото. Към мястото са били насочени екипи на пожарната от Пазарджик и горското стопанство.

Снимка: Facebook/Аз съм от Пазарджик

Те са установили, че огънят е прехвърлил нивата и е навлязъл в горския фонд. Незабавно е сформиран екип за гасене и локализиране на пожара. В помощ на пазарджишките огнеборци на място са изпратени дежурни екипи от Пещера, Велинград, Панагюрище, Белово. 

Снимка: Facebook/Аз съм от Пазарджик

На мястото са били 40 пожарникари от цялата област. В гасенето са се включили служители от горското стопанство и десетки доброволци. Имало е риск и за самото село, тъй като огънят е стигнал на 300 метра от първите къщи. В селото вчера е имало събор, но хората не са празнували преди огънят да бъде потушен.

Голям пожар в Русе (ВИДЕО+СНИМКИ) 

 

Пожарът в село Боримечково унищожи 400 декара с дъбова гора, сливови градини и ниви с пшеница.  

Снимка: Facebook/Аз съм от Пазарджик

Голям пожар бушува и в девинското село Стоманево. Изгоряла е една къща и две селскостопански постройки. Там огънят погълна двоетажна къща и две селскостопански постройки. Борбата на пожарникарите е била насочена да овладеят пламъците преди те да стигнат до боровата гора.

"Няма пострадали хора", съобщи кметът на Девин Здравко Иванов за NOVA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase