На Червената планета е възможно да е съществувал живот, казва един от големите умове на физиката

Той е един от големите умове на физиката. Има значителен принос към някои от ключовите минали мисии за опознаване на Слънчевата система. С професор Андрю Коутс разговаря Петя Желева.

От стъпването на Луната минаха 50 години, а  човечеството още не е стъпило на друга планета. Причината е, че отвеждането на хора на други планети е наистина трудно, обяснява проф. Коутс.

„Трябва да вземете не само човека, но и животоподдържащо оборудване – кислород, храна и вода – достатъчно, за да могат да оцелеят в пътуването. Трябва да можете да ги върнете безопасно. Така че е трудно. Но със сигурност един ден хората ще се върнат на Луната. Има планове в САЩ програмата „Артемида” да се върне, мисля около 2026 г. Китай говори за изследване на Луната с хора. Това ще е около 2030 г. Междувременно можем да правим по-рентабилни проучвания с роботи”, обясни проф. Коутс.

„Искаме да отидем на Марс, особено с роботи, за да видим дали някога е имало живот там. Марс е едно от местата в Слънчевата система, където е възможно да е съществувал живот. Преди 3,8 милиарда години Марс е било много различно място и животът може да е започнал там, приблизително по същото време, когато е започнал на Земята. Засега човешките изследвания се извършват в ниска околоземна орбита, с МКС, и потенциално на Луната. Марс все още е висока цел”, казва проф. Коутс.

Според него живот може да има на една от луните на Юпитер, наречена Европа, която е ледена луна. Под повърхността й има подземен воден океан, има вероятност условията да са подходящи за много прост тип живот.

„Галимет също има собствено магнитно поле, нещо като мини Земя е в системата на Юпитер. При Енцелад, който обикаля около Сатурн, има течен воден океан”, обяснява проф. Коутс.  

Цялото интервю гледайте във видеото.