Влечугите предизвикат тревога сред населението на острова

За да ограничат дисбаланса на екосистемата, в Пуерто Рико упражняват контрол върху популациите на змиите, особено видовете, внесени чрез незаконен трафик.

В продължение на десетилетия Уберто Пуенте изучава различни видове змии. Увеличаването на броя на ловените в Пуерто Рико мрежести питони започва да го тревожи. „Те са опасни от гледна точка на ухапване, на агресивност и за това трябва да избягвате да контактувате с тях, ако не сте обучени и трябва да използвате помощ от органите, за да ги отстраните от вашия обект”, казва той.

Огромен питон погълна жена в Индонезия

Няколко от заловените питони попадат в лабораторията му, за да бъдат изследвани. Пуенте казва, че първите данни за такива питони датират от 2000 г. и вероятно идват от незаконен трафик на животни. Това е инвазивна змия, която произхожда от Азия, Индонезия и Филипините. „Ако не контролираме популацията, в бъдеще се настъпи пълен дисбаланс на това, което ще обитава екосистемата. Много случаи на ухапвания”, допълва Пуенте.

Митничари откриха 33 питона във влак от България за Турция (ВИДЕО)

Министерството на околната среда и природните ресурси на Пуерто Рико е установило популации в общините Аглас-Буенас, Барселонета, Байамон, Сидра, Комерио, Гуайнабо и Наранхито, където обучен персонал ги улавя в капани.

Хосе Морале се студент по биология и живее в Аглас-Буенас. Той обяснява, че от известно време ги лови и предава на властите. „Чувал съм много сухове, че ги убиват и така нататък.  Виждал съм ги наоколо, няма да ви лъжа. Преди пет години. Това беше първата, която видях. Голяма около 4 метра и просто бях смаян. Когато видях тези змии, не бях виждал нищо подобно наоколо. Държавните и общинските агенции са започнали да бият тревога”, казва Морале.

Държавните и общински агенции са започнали да бият тревога. „Трябва да се вземат предпазни мерки, тъй като в Пуerto Rico няма много хищници, Анхел Атиенца директор „Дива природа” в департамент Природни ресурси на Пуерто Рико.

Според Министерството на природните и екологичните ресурси на Пуерто Рико, мрежестият питон е една от най-дългите змии в света. Той може да достигне до 6,35 метра и да тежи до 133 килограма. Наскоро правителството прие постановление за улесняване на механизмите за контрол на екзотичните змии. По нататъшното проучване е приоритет.

Повече по темата гледайте във видеото.