"От началото на годината сме заловили 1,5 тона различни видове наркотични вещества", заяви шефът на отдел "Борба с наркотрафика" в агенция "Митници"

„От началото на годината сме успели да заловим тон и половина различни видове наркотични вещества. Най-голямото количество дрога е марихуана или канабис продукти”. Това заяви в студиото на „Твоят ден” по NOVA News началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в агенция "Митници" Стефан Бакалов.

По думите му именно марихуаната е не само най-масовият за трафикиране наркотик, но е и на първо място сред най-употребяваните наркотични вещества сред тийнейджърите в България. „Модата на хероина отминава, тъй като има нови заместители. Що се отнася до кокаина – за изминалите 6 месеца сме заловили над 200 килограма. Най-големите заловени количества от други наркотици са фентанил и фентанилови деривати”, уточни той.

Стефан Бакалов: Възрастта на децата, които са дилъри на дрога, все повече намалява

Бакалов обясни, че „в момента в САЩ е модерно разпространението и употребата на фентанил, който е смесен със синтетичната упойка „Ксилазин”, която го прави смъртоносна”. „Към момента у нас все още фентанилът е в чиста форма, но се надяваме да успеем да пресечем трафика на този вид наркотични вещества. Това е и един от основните ни приоритети”, подчерта той.

Целия разговор гледайте във видеото.