Той ще поеме ръководството на Алианса в ключов момент

Марк Рюте е назначен официално за следващия генерален секретар на НАТО, предаде АФП. Посланиците на всички 32 държави членки дадоха зелена светлина на кандидатурата на нидерландския премиер.

Рюте ще поеме поста от настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг, след като мандатът му изтече на 1 октомври.

Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си за генерален секретар на НАТО

 

Миналата седмица 57-годишният Рюте спечели надпреварата за лидер на военния алианс, след като единственият претендент - румънският президент Клаус Йоханис, се отказа.

Нидерландският лидер, който скоро ще напусне премиерския пост в страната след почти 14 години начело, ще поеме ръководството на НАТО в ключов момент.

Рюте ще трябва да се бори с тежките последици от войната на Русия в Украйна и с потенциалното завръщане на Доналд Тръмп на президентския пост в САЩ след изборите през ноември.

„За мен е огромна чест да бъда назначен за генерален секретар на НАТО. Алиансът е и ще остане крайъгълният камък на нашата колективна сигурност. Ръководенето на тази организация е отговорност, която не приемам с лека ръка. Благодарен съм на всички съюзници, че ми гласуваха доверие. Очаквам с нетърпение да поема позицията с голяма енергия през октомври като наследник на Йенс Столтенберг, който осигури на НАТО изключително лидерство през последните 10 години и към когото винаги съм изпитвал голямо възхищение”, каза Рюте в социалната мрежа "Екс".

„Горещо приветствам избора на съюзниците в НАТО да посочат Марк Рюте като мой наследник. Марк е истински евроатлантик, силен лидер, способен на постига консенсус. Пожелавам му успех във всеки аспект, докато продължаваме да укрепваме НАТО. Знам, че оставям Алианса в добри ръце”, заяви Йенс Столтенберг.

Кой е Марк Рюте

Рюте стана министър-председател на Нидерландия през 2010 г. От 2006 г. е лидер на дясноцентристката си партия VVD. При предишния министър-председател е заемал и поста държавен секретар по въпросите на образованието, културата и науката. С повече от десетилетие като министър-председател зад гърба си Марк Рюте е един от най-волевите в европейската политика. Той преведе дясноцентристката си либерална партия VVD през политически кризи, като печелеше избори след избори. Последната му победа дойде през март, няколко седмици след като кабинетът му подаде оставка заради скандал, свързан с благосъстоянието на децата. 

Рюте също така е бил обект на остри критики. По време на предизборната кампания през 2012 г. в разгара на кризата в еврозоната той обеща да не се дава "нито цент повече за Гърция", но три години по-късно подкрепи многомилиардна спасителна помощ за Атина. Това доведе до вот на недоверие, който той с лекота спечели.

Рюте редовно е хвален за скромния си начин на живот, подобно на много холандски лидери преди него - ходи на работа с велосипед и използва стар мобилен телефон. Той има и репутацията на затворен човек, който всяка седмица е излизал  на вечеря с майка си в индонезийски ресторант преди смъртта й. Покойният му баща е бизнесмен от холандска Източна Индия. 

Рюте е най-малкият в семейството си и учи в Хага, след което следва история в Лайден и се дипломира през 1992 г. Като малък е бил талантлив пианист и е обмислял музикална кариера.

По-късно работи за англо-холандска мултинационална компания и е активен в политиката на VVD и до 2006 г. е лидер на партията.

Когато става министър-председател през октомври 2010 г., той е първият либерал, който оглавява управляваща коалиция в Нидерландия от повече от 90 години насам.

Репортер: Антоанета Николова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase