Това показва проучване на Евробарометър

Според третото проучване на Евробарометър за международната търговия над 6 на всеки 10 европейци смятат, че се възползват от международната търговия, като това представлява увеличение в сравнение с последното подобно проучване през 2019 година.

В кои градове по света разходите за живот са най-високи

Проучването разкрива, че европейците оценяват ползите от международната търговия, като по-широк потребителски избор и по-достъпни продукти. Освен това има силна подкрепа за ролята на ЕС в световната търговия, силен интерес към мобилизиране на търговската политика за по-широки ползи за обществото и критично осъзнаване на стратегическите императиви, породени от геополитическото напрежение.

В същото време подкрепата за централната роля на ЕС при преговорите и защитата на интересите на държавите членки остава силна, като 74% европейците са съгласни, че ЕС е по-ефективен в защитата на търговските интереси на държавите членки, отколкото държавите членки, действащи самостоятелно.

82% от гражданите на ЕС вярват, че съюзът се нуждае от международни търговски правила, за да поддържаме равни условия. Доверието в ЕС да провежда търговската си политика по прозрачен и открит начин също отбеляза значително повишение, което предполага нарастващо доверие в способността на ЕС да управлява отговорно все по-сложния глобален търговски пейзаж, предаде БНР.

Резултатите от това проучване на Евробарометър ще дадат информация за дискусиите относно бъдещето на търговската политика на ЕС при новата Комисия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase