Предстои да бъдат инсталирани най-модерните системи за противопожарна защита

Катедралата „Нотр Дам” в Париж получава модерен облик за повторното си откриване, предаде АФП. Дизайнерски мебели и цветни свещенически одежди създадени от водещ моден дизайнер ще красят храма.

860-годишната катедрала е в процес на бърза реконструкция, след като беше опустошена от пожар през 2019 г. Тя ще бъде отворена отново на 8 декември, а след по-малко от шест месеца почернелите от огъня отломки са заменени с блестящ камък.

Архиеспископът на Париж Лоран Улрих заяви, че иска да „посрещне целия свят“, докато разкриваше подробности за новия интериорен дизайн.

Пет години след пожара: Издигнаха кръста на „Нотр Дам”

Свещениците, архиепископите, епископите и дяконите ще носят одежди, създадени от аристократичния френски дизайнер Жан-Шарл дьо Кастелбажак – известен на приятелите си като „JC/DC“ – човекът, измислил известното палто на Мадона, изработено от плюшени мечета.

74-годишният дизайнер се вдъхновява от огромния златен кръст в хора на катедралата, който е пощаден от пламъците.

Свещеническите костюми са с геометрични шарки с остри линии и основни цветове, напомнящи за нидерландския художник Пиет Мондриан.

Катедралата „Нотр Дам“ е пред отваряне пет години след пожара (ВИДЕО)

Новите масивни бронзови мебели – силно стилизирани и напомнящи на нещо от „Игра на тронове“ – се произвеждат в Южна Франция и трябва да бъдат монтирани през ноември, включително нов кръщелен купел, олтар и табернакул.

За вярващите са поръчани около 1500 до 2000 прости, но удобни стола от светъл дъб.

Боядисаните декорации на параклисите са възвърнали ярките си цветове и трябва да съответстват на седемте нови гоблена и шестте нови витража, които ще бъдат монтирани след повторното отваряне.

Съвременни художници, сред които Даниел Бюрен, Ерве Ди Роса и роденият в Китай Ян Пей-Мин, са сред 110-те кандидати за създаването на прозорците.

Бъдещите посетители, чийто брой според епархията се достигне 15 млн. годишно – в сравнение с 12 млн. преди пожара – ще намерят в църквата „силно културно и духовно преживяване“, казва ректорът Оливие Рибадо Дюма.

„Нотр Дам” ще има нови витражи не по-рано от 2026 г.

Завършени са повечето ключови части от възстановяването, включително прочутият шпил, всички дървени рамки, златните кръстове и ветрилото на катедралата с петела.

През следващите няколко месеца предстои да бъдат инсталирани най-модерните системи за противопожарна защита, както и осемте възстановени камбани за северната кула.

Новият голям орган също е почти завършен, съобщиха от епархията.

Резервациите за безплатно посещение на катедралата ще започнат седмица преди повторното откриване, като през първите шест месеца ще се предпочитат индивидуални посещения пред групови.

Епархията заяви, че „Нотр Дам” ще може да побере 2500 души наведнъж и 40 000 на ден.