Съпредседателят на ДБ отговори, че изслушването на службите е опит за манипулация на общественото мнение

Имало е опит за вербуване на служители на военното разузнаване от съветник на Николай Денков. Това обяви пред Народното събрание директорът на службата Венелин Венев. Той отиде в парламента по искане на ДПС и ГЕРБ, според които срещата между Веселин Марков - съветник на бившия премиер, и разузнавачите е била поръчана от съпредседателя на ДБ – Атанас Атанасов.

Пред депутатите генерал Венев обясни, че действително е имало опит за вербовка от страна на Марков, но тя не е била реализирана. При Венев отишли двама служители, които са сигнализирали за това. 

Атанас Атанасов обяви, че изслушването на службите е опит за манипулация на общественото мнение.

„Става въпрос за среща, която е проведена с Веселин Марков, тогава заемащ длъжността съветник в МС. Ключови моменти от единия - „лицето Марков директно посочи, че представлява Атанас Атанасов. Последният възнамерява при създалата се в момента обстановка в сектор "Сигурност"...", това е 2023 г., "да назначи свои приближени хора на ръководни постове в службите за сигурност". В конкретния случай за СВР, понеже не може да бъде отстранен директорът, Атанасов изявил претенции да има свой човек сред зам.-директорите”, заяви Венелин Венев. „Искам да ви запозная с един есемес, който е изпратен до няколко души, включително и на хора в тази зала, да видим ген. Венев дали ще се припознае. „Гномът и дъртите ченгета ще ме реформират. Моите офицери се подписаха под показанията си за опита на Веселин Марков и други двама негови авери, дърти дансаджии, близки до Атанасов, да им предложат постове в замяна на подпомагане, назначаване и развитие на наши кадри и изнасяне на документи преди да сме ги дали на другите". Това е в кавички, взето от рапортите”, каза Атанас Атанасов.