По темата говорят икономистите Михаил Кръстев и Георги Вулджев

В доклада на ЕЦБ се твърди, че ще останем трайно с по-висока инфлация, а очакванията са, че до началото на 2025 г. евентуално ще сме готови. За последно през 2018 г. сме покривали трайно критерия за ценова стабилност. Това каза икономистът Михаил Кръстев в ефира на ''Твоят ден''.  

"Не сме готови за еврозоната, но ние знаехме това, макар политическата класа го прикриваше. Технически нямаше как да покрием критерия за ценова стабилност, т.нар. инфлация. Тя е прекалено висока у нас през последните години. Двата конвергентни доклада показаха, че България е на среднодълъг път от постигане на критериите. Ние сме години назад по отношение управлението на публичните финанси", заяви той. 

БНБ: България ще покрие критерия инфлация, искаме извънреден доклад

Икономистът Георги Вулджев на свой ред заяви, че икономическата политика през последните години е част от причината за неизпълнение на критерия. "Трябва да се промени подходът в сферата на фискалната политика - да се овладеят държавните разходи и да не са така експанзивни. Ценовата стабилност като критерий касае с колко се различава нивото на инфлация у нас със средното на трите страни членки с най-ниски показатели в това отношение. ЕЦБ най-рано през 2026 г. вижда приемането ни в еврозоната", коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.