Президентът Зеленски е на посещение в Брюксел

Украинският президент Володимир Зеленски подписа в Брюксел 10-годишен пакт за сигурност с Европейския съюз. Дни след като ЕС обяви, че започва официални преговори за членство с Киев, Зеленски присъства на среща на върха на лидерите на блока, за да се срещне с някои от най-верните поддръжници на Украйна в лицето на руската инвазия.

"Благодаря на Вас и на всички лидери на ЕС за този исторически резултат. Чакахме го дълго време", каза президентът в изявление от белгийската столица, предаде АФП. Той изтъкна необходимостта от предприемане на "следващи стъпки", включително по отношение на системи за противовъздушна отбрана: "Те са ни необходими спешно на бойното поле."

Брюксел избира лидери на европейските институции за следващите 5 години

Споразумението за сигурност, подписано с ЕС, отразява вече сключените от Киев договори с редица държави, включително Германия и Франция.

"За първи път това споразумение ще закрепи ангажимента на всички 27 държави членки да предоставят на Украйна широка подкрепа, независимо от всякакви вътрешни институционални промени", написа Зеленски в X. "Всяка стъпка, която правим, ни приближава към историческата ни цел за мир и просперитет в нашия общ европейски дом", добави той.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветства "положителните" споразумения. "Това е много важно, за да можем да дадем сигнал, че възнамеряваме да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", каза той.

ЕС ще използва 1,4 млрд евро от лихвите на замразените руски активи за помощ на Украйна

Киев вече подписа 17 подобни двустранни споразумения за сигурност, включително със САЩ, Великобритания и Япония. Те не са пактове за взаимна отбрана, а очертават плановете на ключовите държави да подкрепят Украйна с военна, финансова, хуманитарна и политическа помощ в продължение на няколко години.

В споразумението между ЕС и Киев се казва, че блокът ще се стреми да продължи да финансира доставките на оръжие за Украйна, да продължи обучението на киевските войски и да увеличи усилията си за укрепване на отбранителната индустрия на страната. Няма конкретни ангажименти за нова помощ от ЕС, след като някои страни отказаха да дадат категорични обещания. Вместо това в споразумението се посочва само, че до 2027 г. "могат да бъдат предвидени" допълнителни годишни траншове от помощи на стойност, приблизително равна на пакета от 5 милиарда евро за тази година.

Както и при другите пактове, споразумението включва и клауза, според която ЕС ще се консултира с Украйна в рамките на 24 часа в случай на "бъдеща агресия" от страна на Русия.

Украйна представя споразуменията като мост към членство в ЕС и НАТО. Инициативата за подписването им беше обявена на срещата на върха на НАТО миналата година, след като Киев получи отказ за ясна времева рамка за присъединяване към Алианса. 

Рюте: НАТО остава крайъгълен камък на колективната сигурност на своите членове