Наводнени са улици, мазета и ниски части на сгради

Бури и проливни дъждове причиниха хаос и големи материални щети в Словакия, след като вчера южните райони на страната понесоха първоначалния удар на стихията, предаде ДПА, като се позова на властите.

Една от областните болници трябваше да бъде затворена поради наводнения, множество пътища са залети, а железопътният транспорт още е нарушен.

Наводнения, спрял ток и отменени полети: Мощни бури предизвикаха хаос в Швейцария (ВИДЕО)

Кадри, излъчени от телевизионния канал TA 3, показват паднали върху къщи дървета, разбити градински навеси и опустошени детски площадки. Количеството на валежите, паднали на места, се равнявана на едномесечната норма.

Словашката метеорологична служба предупреди, че през деня се очакват нови бури с обилни валежи. След началото на стихията снощи кметът на югозападната регионална столица Нитра обяви "спешна ситуация", което е по-мек вариант на пълно извънредно положение.

МВнР предупреди българите да не пътуват в част от Италия

"Щетите върху общественото и частното имущество са изключително големи", каза кметът пред информационната агенция ТАСР. "Но поне мога да кажа, че досега няма загинали и твърдо вярвам, че това ще остане така", добави той.

Според пожарната служба канализационната система в Нитра не е била в състояние да се справи с огромното количество вода. В резултат на това са били наводнени улици, мазета и по-ниски части на сгради в града и в други общини, съобщават телевизиите.

На юг наводненията парализираха болницата в Нове Замки, на около 100 км от столицата Братислава. Достъпът до лечебното заведение беше затворен за посетители и нови пациенти, а всички операции бяха отменени.

Пациентите, чието състояние позволяваше, бяха изпратени вкъщи, но спешните случаи бяха обслужени.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase