Засега се смята, че разработените планове се изпълняват успешно, допълни министърът

“Засега се смята, че разработените планове се изпълняват успешно и гарантират сигурността на държавите-членки на НАТО. Няма да има допълнително разполагане на войски по Източния фланг”, увери военният министър Атанас Запрянов. 

България се подготвя да достави още излишно военно оборудване на Украйна

Президентът Румен Радев отказа да води делегацията ни на срещата в НАТО поради несъгласие с изготвената позиция на България от Министерски съвет. Министърът на отбраната, заяви, че това е негово лично мнение.

"Всяка една страна суверенно решава кой да я представлява. МС реши това да е президентът, ние щяхме да бъдем представени и с президента, и с премиера. Това бе едно уважение лично към президента, но той е преценил, че има теми, които той не споделя напълно, така че делегацията ще я оглави само премиерът”, уточни Запрянов.

“Голяма част от темите и документите, които ще бъдат разгледани и утвърдени на срещата на НАТО във Вашингтон са строго секретни. Няма как документи с такъв гриф да ги обясняваме с неквалифицирана информация. Те касаят много важни въпроси от боеспособността на съюзническите сили. Поне 10 месеца назад се работи върху българската позиция, няма промени в нея”, допълни той.

Министърът обяви, че досега не сме дали нищо на Украйна, което да доведе до разкомплектоване на наша способност. “Ние не сме снели C-200 или C-300. Ние имаме излишна техника, която не ни е нужно нито за мирно, нито за военно време и нея предоставяме”, подчерта Запрянов.

Той увери, че не сме предоставяли на Украйна ракети земя-земя, нито ракети въздух-земя. “Нашите оръжия са от съветско време”, обясни Атанас Запрянов.