За първи път в своята история Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 представя извън София своята емблематична изложба от частната си колекция

Уникалната изложба с графично изкуство озаглавена „Модернистите на XX век" гостува в Градската художествена галерия във Варна. В нея ценителите могат да видят произведения на някои от най-известните световни автори, които са част от колекцията на галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5. Експозицията беше открита снощи, а повече за нея разказва Емил Дамянов. 

За първи път в своята история Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 представя извън София своята емблематична изложба от частната си колекция.

„Графични творби в различни техники от различни серии на Пикасо, Миро, Шагал, Дали, Леже и Матис“, разказва Деница Гергова, арт директор на галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5

А още с откриването си уникалната експозиция „Модернистите на XX век" събра стотици ценители в Градската художествена галерия във Варна. 

Община Варна и Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 с ексклузивна изложба графично изкуство "Модернистите на XX век”

„Беше един дълъг труд от екипа на цялата галерия и аз съм радостна, че варненци много добре я приемат“, допълва Деница Гергова.

В частната колекция намират място 70 произведения на световни имена, всяко от които има богата история и произход, а някои от творбите на Пикасо са подписани лично от самия него. 

„Те са и най-важните така да се каже картини, които приканвам зрителите и посетителите да обърнат внимание. Това са няколко офорта, които са ръчно подписани и ръчно номерирани от художника. Те идват от колекцията на семейството на Пабло Пикасо - Диана Пикасо. Именно това е инициативата, която галерията предприе. Да може тези творби, които са наистина ценни да бъдат видени от повече хора“, разказва Деница Гергова

А хората наистина са впечатлени. 

„Приятно се изненадах, защото това са естествено стойностни неща. Аз гледам и отпечатъците т.е. авторски отпечатъци“, сподели художникът Цанко Цанков.

„Толкова много млади хора, толкова чужденци в града. Мисля, че оживи града, даде му нов живот, нов дъх на нещо културно“, допълва Мария Попличева, преподавател по изобразително изкуство.

Изложбата беше открита под патронажа на кмета на Варна Благомир Коцев, който също не скри емоциите си. 

„Аз съм изключително радостен, че успяхме да договорим с организаторите тези големи имена от епохата на модернизма - да дойдат във Варна. Това означава, че културната програма и културния календар на Варна се обогатява и това ще бъде една тенденция, която ние ще продължим и в следващите години“, заяви Благомир Коцев, кмет на Варна.

Експозицията  в Градската художествена галерия във Варна може да бъде разгледана до 27 юли.