Каква е ситуацията с насажденията в Нигерия

Нигерия е един от най-големите производители на джинджифил в света, конкурирайки се с Индия и Китай. Но през тази година насажденията са силно засегнати от болест, която унищожава реколтата, посочва Voice of America

Фермерът Пол Соломон Абуи разказва пред VOA, че болестта причинява загниване на корените, в резултат на което растението изсъхва. От тазгодишната реколта на Соломон не е останало почти нищо.  

ООН: 1/4 от децата под 5 години в света страдат от глад

Подобно на Абуи, хиляди производители на джинджифил се борят със загубите във фермите си, а стресът за тях е огромен. 

През 2021 г. Нигерия е произвела близо 1/6  от световната продукция на джинджифил. Властите изчисляват, че епидемията по растението струва около 6,5 милиона долара загуби и е засегнала приблизително 7000 фермери, чиито насаждения се намират главно в южната част на щата Кадуна. 

Съдбата на отвлечените: Ще се върнат ли някога похитените от „Боко Харам” деца

Държавата се опитва да помогне на производителите, предлагайки възможността да засяват нивите си с други култури, като например царевица и хлебно сорго. От една страна, така помагат на фермерите да оцелеят, а от друга, се надяват с новите растения да бъде унищожена и болестта, засягаща джинджифила. Някои от земеделците вече се възползват от предложението на властите. Производителят на джинджифил Даниел Беатрис е един от тях, той споделя, че е много доволен от новата реколта. 

Но фермерите не са обнадеждени, че ще се справят с предизвикателства, пред които са изправени, посочват от VOA

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase