Разговор с директорът на Фондация „Инициатива за финансова грамотност” Росица Вартоник.

Половината от тийнейджърите на 15-годишна възраст у нас имат банкова сметка и лична дебитна или кредитна карта. Данните са от глобалното проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за финансовата грамотност сред учениците в 20 държави по света.

Учениците у нас са под средното ниво по финансова грамотност

„15-годишните трябва да са готови са подобни отговорности. Преди години боравихме повече с пари в наличност. Сега ситуацията е различна – банкираме онлайн, пазаруваме също онлайн. Колкото по-рано децата и младежите се научат да използват тези инструменти, толкова по-добре за тях. Изследването показва, че родителите имат много водеща роля – колкото повече в семейството се говори как се управляват парите, толкова децата показват по-добри резултати, същото важи и за училищата”, коментира в предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS директорът на Фондация „Инициатива за финансова грамотност” Росица Вартоник.

По нейни думи семейство, учители и институции, трябва да работят заедно, за да се подобри финансовата грамотност у децата. „Финансовата грамотност става жизненоважно умение”, заяви още Вартоник.

Целия разговор гледайте във видеото.