Според вътрешния министър темата няма политически мотив

Кметът на София Васил Терзиев допусна, че е възможно да отидем на избори за кмет тази есен. След като в четвъртък от МВР инспектираха района на централните булеварди заради новата организация на движение и обявиха, че ще глобят общината. Терзиев видя в това още една политическа атака. Пред NOVA вътрешният министър отхвърли тези обвинения. 

Словесната схватка между МВР и Столичната община заради новата организация на движение продължава вече месеци. Според вътрешния министър без политически мотив, но за кмета на София зад действията стои политика. 

„Пресечна точка”: За отказа на Радев да участва в срещата на НАТО и за спора относно движението в София

"Категорично няма абсолютно никакъв политически контекст и нищо лично към кмета на СО. Но те следва да разберат, че МВР е институцията, която следи за спазването на закона. В случая след като има някакви нарушения, ние следва да се намесим", заяви Стоянов. 

"Когато министър на вътрешните работи се заеме с това да инспектира колчета и пътна маркировка, вместо да се занимава с големи проблеми. Като граждани може да сме загрижени за много работи, в сигурността на България има значително по-големи проблеми, отколкото маркировката на един булевард", отвърна Терзиев. 

Спорът продължи и с това строителен обект ли е мястото с промяна на организацията. И кой спазва повече буквата на закона и решенията на съда. От общината са категорични - няма как да се вдигнат огради около велоалеите. 

"Вие представяте ли си няколко километра плътна ограда? Никой не е дал отговор как ще стигат линейки до блоковете, как ще си стигнат хората за домовете", посочи столичният кмет. 

МВР глобява СО за реорганизацията на движението в центъра на София (ОБЗОР)

"Това изискване реално е от колегите от Пътна полиция, които са и експерти по тази тема. Те леко пресилиха изказванията и едва ли не написаното, че следвало бетонни ограждения и т.н. Ние просто искаме да обезопасим това, което те в момента са направили", каза силовият министър. 

Столичният кмет допусна, че може да се стигне до отстраняването му от поста. Въпреки, че определи такава хипотеза като абсурдна, защото той е бил ощетен при броенето на бюлетините. Все още се чака решението на съда по делото на Ваня Григорова за касиране на изборите. "Аз нямам никакви притеснения. Единствените ми притеснения са как да свърша повече работа, докато съм на поста", допълни Терзиев.