Около катедралата "Св. Александър Невски" мерките за сигурност ще бъдат засилени

Столичната община въвежда временна организация на движението за провеждането на Патриаршеската интронизация, както и първата Патриаршеска литургия, съобщиха от пресцентъра на институцията. 

„Новият патриарх“ по NOVA

От националната служба за охрана ще изградят зона за сигурност в центъра на столицата. Достъп до тази зона ще има едва след преминаването на официалните лица и преминаване на проверки за сигурност.

В катедралния храм няма да се допускат хора извън официално поканените. Утре там ще бъдат посрещнати мощите на Свети Патриарх Евтимий. Те ще бъдат донесени от епископ Сионий. 

Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятията, от 08.00 часа на 29 юни на ул. „Московска“ между ул. „11-ти август“ и ул. „Г.С.Раковски“.

От 03.00 часа до приключване на мероприятието на 30 юни се забранява паркирането на паркинга на пл. „Николай Гяуров“, на паркингите на пл. „Св. Александър Невски“, на ул. „Оборище“ между бул. „Васил Левски“ и пл. „Св. Александър Невски“, на ул. „15-ти ноември“, ул. „Дунав“ , ул. „11-ти август“ , ул. „Париж“ и ул. „Московска”.

Забранява се влизането на пътни превозни средства, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР, от 18.30 до 21.00 часа на 29 юни по ул. „Московска“ между ул. „11-ти август“ и ул. „Г.С.Раковски“.

От 08.45 до 09.15 часа на 30 юни организацията на движение около църква „Света Неделя”  се осъществява по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР, а от 11.00 часа до приключване на мероприятието на 30 юни по ул. „15-ти ноември, ул. „Оборище“, по ул. „11-ти август“ между ул. „Врабча“ и пл. „Св. Александър Невски“, по ул. „Дунав” между пл. „Св. Александър Невски” и ул. „Врабча”, по ул. „Париж” и по ул. „Московска”.

От 28 юни до 20.00 часа на 1 юли се закрива базарът за художествени произведения при пл. „Св.Александър Невски“. Столична дирекция на вътрешните работи  осигурява  охрана и постове за контрол и регулиране на движението за горепосочените време и места.

Изборът на нов патриарх на Българската православна църква ще бъде на 30 юни. NOVA е подготвила специална програма във връзка с церемонията по обявяваването на наследника на Неофит и интронизацията му. Не пропускайте специалното ни студио с Даниела Тренчева – „Новият патриарх”, на 30 юни!