Ароматът на българската роза вдъхновява френските парфюмеристи

В Грас парфюмите са в своето кралство. Там се създават някои от най популярните и престижни аромати в света. В миналото обаче, преди появата на парфюмите, Грас е бил градът на фармацията, заради изобилието от билки, цветя и растения, които са влизали в състава на много природни лекарства. На какво ухае любимият парфюм на Наполеон? В състава на кои аромати влиза българската роза и как се създава собствен аромат, по мярка. Любовната история на Жан дьо Галимар с ароматите започва през далечната 1747 г.

„Нищо лично": Как японец обикна България заради маслодайната роза

Парфюмерийната империя е снабдявала дори двора на крал Луи XV с масла, мехлеми и парфюми от оригиналните си формули. Два века и половина по-късно фамилията продължава красивата си история, започнала с парфюмирани ръкавици. „Невероятната им семейна история започва с производството на кожени ръкавици. През 1747 г Жан дьо Галимар решава да парфюмира ръкавиците, които миришели лошо. Това са и първите стъпки в парфюмерията. Продавал е тези ръкавици на така наречените буржоа, стига дори до кралския двор. От билките и растенията, които използвал за да ароматизира ръкавиците правел и лекарства, с които лекувал децата си”, разказва Шантал Ру, директор на парфюмерийна компания в града.

Защо азиатците изкупуват българското розово масло През 17 и 18 век, за да прикрива неприятните миризми, френският кралски двор парфюмирал почти всичко. Крал Луи XV настоявал ежедневно да се сменят ароматите в стаите му. Революцията в развитието на парфюмите идва с появата на одеколона през 1709 г., а златната ера в тази индустрия настъпва през 19 век, с откриването на ароматните синтетични вещества, които правят парфюмерийния бизнес достъпен не само за елита.

„В миналото парфюмите са били много натурални, но изключително тежки. Химичните съставки са позволили тяхното олекотяване. На практика, преди сме се парфюмирали с етерични масла, а днес правим композиции. Тази революция е дала шанса на милиони жени по света да имат достъп до парфюма, защото естествените аромати са стрували цяло състояние. Днес обаче натуралните парфюми се завръщат отново на мода”, казва Ру. Преди няколко години, по искане на кмета на Грас, семейство Галимар приема предизвикателство да създаде парфюм, който би харесал на Наполеон.

ФЕНОМЕН: Парфюмите във Франция - по-скъпи, но по-търсени (ВИДЕО)

„За да създадем този парфюм надникнахме зад мъжа Наполеон, а не зад историческата фигура. Наполеон е обичал конете, така че сложихме нотка от кожа. Обожавал е портокаловия цвят и виолетките - добавихме и от тях. Императорът е бил известен почитател и на жените. Обичал е много през живота си – жена си, любовниците си, майка си и сестрите си. Често подарявал рози на всички жени около себе си”, добавя Шантал Ру.

Рози, които днес България подарява на Наполеон под формата на аромат. „Българската роза е на особена почит в нашия град. Тук често посрещаме българи. След парфюма Наполеон, решихме да създадем аромат и за любимата му сестра - принцеса Полин. Тъй като той е обожавал розите, направихме този парфюм много розов. Сложихме различни рози, сред които и розата от Казанлък. Този парфюм е символ на приятелството ни с България и макар, че никога не съм била във вашата страна, всеки път когато усетя аромата му ми се иска да тръгна към Казанлък”, споделя тя. На нас обаче ни се иска да останем при Шантал, за да надникнем зад кулисите на парфюмерийната империя и да научим как се създава собствен парфюм с любими аромати. „Създаването на парфюма включва три етапа, които съставят пирамида. Най отгоре са главните нотки. Те обикновено са леки и свежи и са първите аромати, които усещате веднага щом подушите парфюма. Следват нотките, които формират сърцето му. Те издават неговия стил и характер. В основата на пирамидата са базовите нотки. Тях усещаме най-накрая, часове след като сме се парфюмирали, но те са най-трайни”, казва парфюмеристът Елеонор.

След тези основни познания и избора на аромати, които да съчетаем, следва най-приятната част от създаването на парфюма.

Повече по темата гледайте във видеото.