Древната сцена за поезия и постановки, но и арена на гладиаторски боеве

На южните склонове на Пловдивското Трихълмие, в самото начало на II век израства Античният театър на Филипополис. Седловината между Таксим тепе и Джамбаз тепе става сцена за различни театрални представления и дори арена на оспорвани гладиаторски битки под бурните зрителски овации.

Днес е трудно да си го представим, но по каменните трибуни над 6 хиляди души са крещели в екстаз, докато долу бойците от различните краища на Римската империя са водили люти битки.

Полукръг с диаметър 82 метра. В кавеята – откритото пространство за зрители, са подредени 28 реда мраморни седалки. В самия център е сцената, наречена орхестра, с диаметър близо 30 метра.

„Дотам и обратно”: Из приказните градини на "Тихото гнездо" в Балчик

Особеното в тези арени от Античността е, че е имало изградена специална ложа за самия император и най-знатните гости, а местата за важните особи – магистрати, хора от елита и близки на императора, представители на различните фили (квартали), са били надписвани.

Древният театър е с перфектна акустика. Изграден е от мраморни блокове, добивани от кариери в Родопите. Средствата са били дарения от заможни тракийски аристократи.

Преди почти две хиляди години, хората слушали музика и поезия, наблюдавали театрални постановки и гладиаторски боеве. Освен това обаче, мраморният комплекс е приютявал заседанията на Събранието на римската провинция Тракия.

Театърът е емблема на Пловдив и част от движението “Опознай България - 100 национални туристически обекта” на Българския туристически съюз.

„Дотам и обратно”: Разходка из калдъръмените улички на Несебър

За да добавим тази забележителност към нашия дигитален туристически паспорт, намираме QR-кода на табелата в Античния театър и го сканираме. Получаваме дигитален печат, а с него и още много информация под формата на аудио и видеоистории.

Запазен във времето и реставриран по впечатляващ начин, Античният театър на Филипополис е несравнима за страната ни забележителност. Древната сцена, жива и до днес, е пример е за най-добре запазените и адаптирани антични театри в света. И не само – мраморната конструкция е сред най-добре съхранените такива комплекси.