За организация на избора на нов патриарх

Ден преди избора на нов български патриарх започна подготовката за събитието. От Столичната дирекция на вътрешните работи са предприели специални мерки за охрана на събитието.

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” беше затворена в събота на обяд, за да започне подготовката за избора на новия патриарх в нея. Извън храма, на площада ще има много полиция. Ще бъде организиран специален пропускателен режим. В неделя, в катедралата ще могат да влязат около 600 души, които имат покани. Това са представители на държавата и на Църквата, както и важни гости от чужбина. 

Как ще бъде организирано движението в София за Патриаршеската интронизация

Извън храма ще има четири монитора, на които хората, събрани на площада, ще могат да наблюдават какво се случва в църквата. За да се стигне до площада пред храм-паметника, ще се минава през специални контролно-пропускателни пунктове.

Желаещите да присъстват в пространството пред катедралата „Св. Александър Невски” не трябва да носят големи и опасни предмети като чадъри, стъклени бутилки.

„Хората, които искат да наблюдават събитието в сградата на храм-паметника „Св. Александър Невски”, ще могат от 14 часа на двете обособени КПП-та от Северната и от Южната страна на храма, след като представят предварително издадени пропуски от БПЦ, да наблюдават събитието. Това ще бъдат ограничен брой хора”, заяви главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор "Масови мероприятия", СДВР. 

Започна регистрацията на делегатите за Патриаршеския събор

По думите му от след 17:30 часа пред Паметника на незнайния воин ще се проведе тържествена церемония с участието на Националната гвардейска част. „Гражданите, които искат да наблюдават на живо това събитие, ще бъдат пропускани през специални пунктове. Други отсечки, по които ще има ограничение, са ул. „15 ноември” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Оборище”, ул. „Оборище” и храм-паметника „Св. Ал. Невски” и бул. „Васил Левски”, както и ул. „Московска” с прилежащите улици перпендикулярно от ул. „Врабча” по ул. „Париж”, „11 август” и „Дунав”. Там ще бъде спряно пътното движение от около 12 часа на обяд”, допълни главен инспектор Георгиев. 

Изборът на нов патриарх на Българската православна църква ще бъде на 30 юни. NOVA е подготвила специална програма във връзка с церемонията по обявяваването на наследника на Неофит и интронизацията му. Не пропускайте специалното ни студио с Даниела Тренчева – „Новият патриарх”, на 30 юни!