Вече са регистрирани 140-те делегати, които ще гласуват в неделя

Остават часове до избора на нов патриарх на Българската православна църква. Вече са регистрирани 140-те делегати, които ще гласуват в неделя. В храм „Света София” се отслужи Архиерейска вечерня. На вечерното богослужение участие взеха и предстоятелите, и представители на поместните православни църкви, които са гости на събора. То се ръководи от Неврокопския митрополит Серафим. Специални прошения за измолване за избор за най-добрия български патриарх ще бъдат прочетени в храмовете в цялата страна.

„От всичките 140 души, този, който получи 2/3, ще бъде обявен за български патриарх и софийски митрополит. Ако има равен брой гласове или не достигнат, се прави втори тур”, обясни старозагорският митрополит и говорител на Св. Синод Кипрян.

Вижте кои улици в центъра на София ще бъдат затворени в неделя

Денят за делегатите ще започне със служба още в 05.00 ч. в синодалния параклис. Всички те ще се помолят Бог да ги насочи в техния избор.

„Новият патриарх го избира Бог. Всички патриарси досега бяха доста различни хора”, заяви епископ Тихон.

„Българският патриарх за мен трябва да бъде човек на мъдростта, смирението и на духовна грижа към целия народ. Към най-малките христови братя и към всички чеда на майка България, които живеят в родината и по целия свят”, смята архимандрит Стефан от Троянски манастир.

Започна регистрацията на делегатите за Патриаршеския събор

„Силата, която движи Патриаршеския избирателен църковен събор е силата на Светия дух. Изборът, който ще бъде направен ще бъде продиктуван от Светия дух”, твърди Архимандрит Стефан.

Специално за интронизицята в София от Бачкоския манастир пристигнаха мощите на Свети патриарх Евтимий Търновски. „Те ще бъдат символ за духовната приемственост на Българската патриаршия, която преминава през Първо и Второ българско царство”, твърди епископ Сионий, игумен на Бачковски и Троянски манастири.

Мощите бяха прославени с личната благословия на патриарх Неофит. Това беше и последната публична поява на Светейшия преди неговата кончина.

Изборът на нов патриарх на Българската православна църква ще бъде на 30 юни. NOVA е подготвила специална програма във връзка с церемонията по обявяваването на наследника на Неофит и интронизацията му. Не пропускайте специалното ни студио с Даниела Тренчева – „Новият патриарх”, на 30 юни!