Той е роден през 1970 г. в Ботевград

Кандидатът за български патриарх Григорий Врачански е роден през 1970 г. в Ботевград със светското име Красимир Цветков. Завършва природоматематическата гимназия в родния си град и двугодишния паралелен курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. Когато е на 26 години е постриган за монах в Хаджидимовския манастир „Св. Георги”, след това завършва Богословския факултет на Атинския университет „Каподистрия” през 1999 г.

През 2007 г. Григорий е назначен за протосингел на Софийската митрополия. По предложение на тогавашния български патриарх Максим е назначен като браницки епископ, през 2011 г. е избран за игумен на един от трите най-големи манастира у нас - Троянският. Три години след това е назначен за викарий на Софийския митрополит и Патриарх Български Неофит.

На 12 март 2017 г., след канонически избор, той е определен за Врачански митрополит с пълно единодушие. След това Григорий е приет с голямо уважение във Враца. Първата си служба като митрополит той изпълни заедно с патриарх Неофит.

Григорий работи активно за духовното възраждане на епархията и укрепване на вярата и духовността сред вярващите. Няколко пъти митрополит Григорий водеше българската църковна делегация до Йерусалим, която донася у нас Благодатния огън.

След смъртта на патриарх Неофит на 13 март 2024 г. Светият Синод избра единодушно митрополит Григорий за свой наместник-председател до избора на нов патриарх. Затова и не беше изненада, че на заседанието на Светия Синод, което определи тримата достоизбираеми за патриарх, Врачанският митрополит Григорий получи най-много гласове.

По време на своето служение митрополит Григорий винаги е бил приеман като диалогична фигура, която поддържа добри отношения с държавните власти и често участва в съвместни инициативи с правителството и други институции.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРА НА НОВИЯ ПАТРИАРХ ЧЕТЕТЕ ТУК