Избирателната активност е най-високата от 1986 година

Във Франция се провежда първият тур на предсрочните избори за Национално събрание. Те могат да влязат в историята с това, че за първи път в модерната история на страната крайнодесните са на крачка от властта. 

Партията "Национален сбор" на Марин Льо Пен и Жордан Бардела води убедително в предварителните проучвания - само три седмици, след като спечели изборите за Европарламент. 

Президентът Еманюел Макрон се стреми да увеличи относителното мнозинство, с което досега партията му "Ренесанс" разполагаше в Долната камара на парламента, съобщава ДПА. 

Избирателните секции отвориха в 8 ч. местно време (9 ч. българско време). Право на глас имат 49,3 млн. души.

Макрон свика предсрочни избори, след като в началото на този месец крайнодясната партия "Национален сбор" постигна значителен успех на вота за Европейски парламент. Според резултатите от проучванията на общественото мнение "Национален сбор" изпреварва новосформираната лява коалиция "Нов народен фронт", а партията на Макрон остава на трето място.

Лидерите на трите основни партии във Франция си размениха нападки във финалния телевизионен дебат

Ако "Национален сбор" си осигури мнозинство в 577-членния законодателен орган, Макрон ще трябва да назначи премиер от крайната десница.  

Избирателната активност е най-високата от 1986 година, до 16 ч. са гласували почти 70% от имащите право на глас. Въпреки това, изходът от изборите остава несигурен и не е ясно дали крайната десница ще получи достатъчно гласове, за да сформира свое правителство.

Кандидатите, които получат абсолютно мнозинство на първия тур, автоматично стават депутати, но в повечето избирателни райони победителят ще бъде ясен едва след втория тур на 7 юли. 

Вторият и последен мандат на Макрон приключва през 2027 г. и неговият пост не е застрашен от предсрочните избори за Национално събрание, но новият състав на парламента ще окаже голямо влияние върху оставащите три години от мандата му.

„Гласувах рано, защото не можеш да живееш с несигурността и така на всеки три месеца да управлява различна партия. Трябва да се променят малко нещата”, смята гласоподавателят Паскал.

„Надявам се, че всеки французин ще се изправи пред отговорностите си. Много съм щастлив да видя, че избирателната активност ще се увеличи значително, защото нашите демократични институции са заложени на карта”, каза Лаурен, гласуващ.

„Срамно е, че това се случва само няколко седмици преди Олимпийските игри. И мисля, че изненада всички, но можем да кажем, че имаше демократичен и републикански подем”, твърди избирателят Аузенда.