Легендите разказват, че турски богаташ приел християнството, след като бил изцерен

Манастирът „Св. Георги Победоносец” в Поморие е известен не само с лековитата си вода, за която се носят легенди от уста на уста, но и с това,че именно тази чудодейна вода накарала турски богаташ да приеме християнството, след като се излекувал с нея. Впоследствие той дарил цялото си имущество, за да се построи манастирски православен комплекс.

Приключи гласуването за избор на патриарх

„Св. Георги” крие тайни на 14 столетия. Изграден е през 7 век, а по-късно - разрушен до основи. В края на 17 век на мястото му се заселва турският бей Селим и създава свой чифлик. Според преданието той страдал от неизлечима болест. Негов чирак на име Нено сънувал странен сън - явил му се Св. Георги на кон.

Бъдещият патриарх ще се поклони на мощите на Св. патриарх Евтимий

„Този конник му казва, че на това място има заровено аязмо, и той, тайно от своя господар, решава да разкопае и да види дали това наистина е така. Тогава вижда един барелеф, изпод който започва да ручи вода. Той разказва за случилото се. Селим бей видял, че на берелефа е изобразен Св. Георги Победоносец. Разбира се, мюсюлманите не почитат нашите светци, но пък Св. Георги Победоносец възприемат като воин. Извикали епископ да освети източника и започнали да ръсят хората. Когато поръсили и Селим бей, той се излекувал. Бил толкова радостен, че приел християнството”, разказва йеромонах Паладий, временно изпълняващ длъжността игумен в манастира.

След като овдовял, Селим бей дарил чифлика си за манастирска земя. А лековитата вода и до днес блика в аязмото на манастира. 

С Божествена литургия беше открит Патриаршеският избирателен църковен събор (ВИДЕО)

За чудодейната вода се разказват легенди от години. "Един реален случай, който аз знам, е за софиянка, която дошла тук на море и се обливала с тази вода, пиела от нея и когато си тръгвала, взела туби с вода. Предстояла ѝ операция заради раково заболяване. На последния преглед преди докторът ѝ казал: "Аз не виждам нищо, което трябва да се оперира”, разказва йеромонах Паладий. Непосредствено до аязмото в двора на манастира се намира новата църква. Тя е издигната през 1858 г. върху основите на стария параклис. На входа ѝ е поставен открития барелеф с образа на Св. Георги, а в храма има чудодейна икона на светеца.

„В момента манастира обитават трима монаси, двама послушници. Прехранваме се предимно с нашето земеделие. Също така разчитаме и на даренията, които правят миряни. Имаме си и пчели, които отглеждаме”, добавя йеромонах Паладий.

Повече по темата гледайте във видеото.