По устав 140 души трябва да участват в избирателния събор

Новият патриарх на България следва да бъде избран по стриктна процедура. Делегатите, които са част от Патриаршеския избирателен църковен събор трябва да определят избирателна комисия, която влизат двама клирици и двама миряни. По Устав около 140 души трябва да участват в избирателния събор. Те се регистрираха вчера, като най-малко ¾ от тях трябва да присъстват, за да се премине към избор.

СНИМКИ ОТ ТЪРЖЕСТВЕНИЯ ДЕН ВИЖТЕ ТУК

Интересен момент е, че наместник-председателят на Светия Синод, който ще бъде и председател на избирателната комисия, на практика е и един от участниците в битката за следващ патриарх.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Вартоломей пристигна у нас за избора на нов български патриарх

„Цялата процедура е много добре регламентирана в Устава на Българската православна църква. Възможно е да имаме патриарх на първи тур, стига да събере нужното мнозинство. При втори тур изборът е между двамата, които са събрали най-много гласове на първия. Онзи, който получи повече гласове, бива провъзгласен за патриарх. Дори и само един глас може да определи избора”, коментира в ефира на „Събуди се” богослов Иван Йовчев.

Той обясни, че двама от кандидатите са сравнително млади и това би било много благотворно за Българската православна църква.

След 8:50 ч. започна тайното гласуване. Всички 138 делегати трябва да упражнят своя глас, като да попълнят своя глас в бланка, която да сложат в запечатаните урни.