Балотажът приключи към 12.30 ч.

Приключи първият тур на избора за нов патриарх на България. Григорий Врачански и Даниил Видински събраха най-много гласове при избора на нов патриарх. Врачанският митрополит е събрал 64 гласа, видинският - 51, а ловчанският - 19. Невалидните бюлетини са четири на брой.

Първото гласуване приключи малко след 10.00 ч. Пуснати бяха 138 бюлетини. Нужни са 2/3 от гласовете на всички 138 делегати, за да бъде определен новият духовен водач у нас. 

СНИМКИ ОТ ТЪРЖЕСТВЕНИЯ ДЕН ВИЖТЕ ТУК

Към 12.30 ч. завърши и процесът по пускане на бюлетини на балотажа и незабавно започна броенето на гласовете.

Според Устава на Българската православна църква трябва да има кворум от 105 души, който беше постигнат. В избраната патриаршеска комисия влизат двама клирици и двама миряни.

Минути преди 08.00 ч. 138-те представители на църквата, които избират новия български патриарх, се насочиха към БАН. Там Избирателният събор беше открит от един от кандидатите за патриарх - Врачанският митрополит Григорий.

„С нашия глас ще изберем архиепископа, който ще предстои пред Бога за всички нас”, каза той по време на откриването.

Малко след това бяха избрани и двамата свещеници и миряни, които да проследят вота.

„С пълно единодушие - това са отец Михаил Михайлов и отец Борис Петров”, обяви Сливенският митрополит Арсений.

И така делегатите отново се оттеглиха в сградата на Светия Синод, където протече тайният вот за избор на нов български патриарх.

По-рано тази сутрин Врачанският митрополит Григорий коментира какъв трябва да бъде новия български патриарх.

„Бъдещият патриарх трябва да бъде духовник, който наистина да е достоен архипастир и да води българския народ и Българската православна църква към Царството Божие. Да обедини всички – клир и народ, в името на Бог”, заяви Врачанският митрополит.

Според богослова Иван Йовчев представителите на църквата са единни.

„Синодът ни е единен и това много ясно се видя при избора на тримата кандидати. Двама от тях са сравнително млади. Това означава, че БПЦ ще бъде управлявана от една нова генерация”, смята той.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРА НА НОВИЯ ПАТРИАРХ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase