Той получи 69 гласа на балотажа за избор на духовен водач

Празничен камбанен звън се чу във видинския катедрален храм „Свети Димитър” минути след избора на новия патриарх Даниил. Миряни се стекоха, за да запалят свещ за здравето на новия духовен глава и досегашен водач на Видинската епархия.

„Разбрахме новината и дойдохме в храма веднага. Много сме радостни, че точно Видинският митрополит е избран за нов български патриарх. Надяваме се да накара миряните да се обърнат към изконните християнски ценности”, каза Мая Николова.

Даниил Видински е новият патриарх на България

„Изключително щастлива съм! Захвърлих работата, с която се занимавах, и тръгнах към църквата, за да запаля свещ за здравето на новия патриарх и затова той да води целия български православен народ към светлината и по- доброто. Сигурна съм, че това ще се случи”, каза мирянин.  

Последните 40 дни в катедралния храм „Свети Димитър” във Видин отците отслужвали молебен към Света Богородица да бъде избран най-достойният за патриарх.

„Свещенослужителите и миряните от Видинската епархия само с прискърбие може да кажем, че такъв митрополит отива в София и става патриарх. Такава е била божията воля и ние, въпреки прискърбието, се радваме от сърце и душа за него”, каза отец Владимир Великов.

„Това е гордост за нас, правилно са го оценили и ние ще се радваме и го благославяме. Нека да бъде достоен и той е божие чедо - няма начин да не следва Бога”, смята жител на Видин.

Даниил Видински спечели балотажа за избор на духовен водач с 69 гласа. Другият кандидат за патриаршеския престол - Григорий Врачански, получи 66 от гласовете. Недействителните бюлетини бяха три. Във вота участваха общо 138 делегати.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРА НА НОВИЯ ПАТРИАРХ ЧЕТЕТЕ ТУК