Проф. Матанов обясни, че новият патриарх го очакват доста предизвикателства

"Монахът Даниил е носител на тази духовност и аскетичност, която липсва на хората. "Народът иска духовност”. Това заяви историкът и културолог проф. Веселина Вачкова в ефира на NOVA.

 

 

Историкът Христо Матанов сподели, че не е очаквал този избор. "Новият патриарх печели само с три гласа, което показва, че борбата е била много оспорвана. Не вярвам в колективния разум на Църковно изборния събор. Става въпрос за борба на лобита", поясни специалистът по средновековна българска и балканска история. 

Завърши интронизацията на новия български патриарх Даниил

Според него старозагорският митрополит Киприан, който трябваше да обяви избора на новия патриарх, е усещал, че между Даниил и вселенския патриарх Вартоломей няма да има съслужение.

Проф. Матанов обясни, че новият патриарх го очакват доста предизвикателства. "Не зная дали монашеският подвиг ще бъде достатъчен, за да се справи с тях. Първото е геополитическата ситуация. Второ – държавата е предприела мерки за финансова ревизия, въпреки че Светият Синод има собствени финансови институции. Патриархът ще има някаква роля в тази инспекция. Патриархът няма кой знае какви права. Това че носи бяло було, не го отличава кой знае колко от останалите. Той представлява БПЦ навън. А неговите външнополитически пристрастия противоречат на това, което държавата е предприела”, подчерта Матанов. 

„И православният свят е доста разделен в момента. Голяма е делегацията на вселенския патриарх Вартоломей. Доста символично са представени някои църкви – руската, например”, каза доц. Тони Николов. 

Вартоломей за избора на Даниил: С много блага надежда и очакване възгласяме: „Достоен”

Според тримата гости в студиото – проф. Веселина Вачкова, проф. Христо Матанов и доц. Тони Николов новият патриарх първо трябва да опознае Софийската епархия. „Патриархът ще трябва да си намери съмишленици, обясни Вачкова като поясни, че Софийската епархия не е най-голямата по територия, но е най-многобройната. „Той ще трябва да бъде готов да бъде пръв сред равни”, обясни проф. Вачкова.

Целия разговор гледайте във видеото.