Той беше избран за глава на Българската православна църква след балотаж

Ден, след като беше избран за патриарх на Българската православна църква и Софийски митрополит, Даниил отслужи първата си литургия като глава на църквата. Той посочи, че църквата означава единство. А призванието ѝ е именно това – да събира онези, които са разделени.

Патриархът произнесе и своето първо слово към вярващите, в което подчерта, че ще работи за единството на църквата и посочи, че липсва любов между хората. Благодари на дошлите в София помести православни църкви за неговата интронизация и направи паралел с живота на Св. Йоан Рилски, давайки насърчение да не търсим земна слава. Впечатление направи, че 10-минутната му реч не е предварително разписана. 

На въпрос как ще коментира думите на игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор, за това, че напуска БПЦ след избора на Даниил за патриарх, Светейшият заяви, че би го посъветвал най-напред да се обърне към своя епархийски архиерей.

Даниил Видински е новият патриарх на България (ВИДЕО)

"Главата на Българската православна църква е личност, която трябва да олицетворява единството на Църквата, на Светия Синод и на народа. Призванието на Църквата е да събира тези, които са разделени". Това заяви българският патриарх Даниил преди да отслужи своята първа патриаршеска литургия в храм паметника „Свети Александър Невски“.

Снимка: Благой Цицелков, NOVA

В битието си на митрополит, Даниил нееднократно влизаше в противоречие с Вселенската патриаршия, особено след признаването на Православна църква на Украйна от Патриарх Вартоломей. Заради тези си позиции е приеман за поддръжник на Руския патриарх Кирил, който го поздрави публично, като изрази надежда, че Негово Светейшество ще впише нови светли страници в славната, многовековна история на отношенията между руската и българската православни църкви. 

Днешната служба с присъствието си уважиха представители на помествате православни църкви, както и на католическата - папата беше представен от своя перфект Н.В.Пр. Кардинал Кърт Кох. Президентът Георги Първанов, посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и десетки вярващи също бяха част от първата литургия на новия ни патрирах.

В понеделник църквата празнува връщането на мощите на Св. Иван Рилски в Рилския манастир през 1469 г. Патрирах Даниил подчерта, че много ясно се вижда подкрепата на светеца и неговото закрилнивество над обителта и българите.

Снимка: Благой Цицелков, NOVA

Припомняме, че патриарх Даниил седна в патриаршеския престол след балотаж, на който получи три гласа повече от съперника си - Врачанския митрополит Григорий. В Патриаршеския избирателен събор взеха участие 138 делегати.

Церемонията по интронизацията на новия патриарх се проведе в катедралния храм "Александър Невски" и на нея присъстваха висши духовници и много официални лица.