Председателят на партията Жордан Бардела е все по-близо до премиерския пост

Историческа победа за крайната десница на първия тур от предсрочните парламентарни избори във Франция. Партията на Марин льо Пен „Национален сбор”, получи 33.2% от гласовете и вече гледа към пълно мнозинство в парламента. 28-годишният председател на партията Жордан Бардела е все по-близо до премиерския пост.

На второ място в изборите остана лявата коалиция „Нов народен фронт”, а едва на трето с 22% е блокът на президента Еманюел Макрон. 

Кремъл заяви, че следи отблизо изборите във Франция, а резултатът от първия тур само потвърждава тенденциите, които вече се наблюдават в различни европейски страни.

"Националният сбор" написа нова страница във френската политическа история. При висока избирателна активност от 67%, партията на Марин льо Пен подобри не само своя най-добър резултат от национални избори, но и този от европейския вот преди три седмици.

„Скъпи мои сънародници, демокрацията си каза думата и французите поставиха „Националeн сбор” и неговите съюзници на върха и на практика заличиха блока на Макрон. От съществено значение за Жордан Бардела е да получи абсолютно мнозинство в парламента, за да може от следващата седмица да започне възстановяването на Франция, на единството и националната хармония”, заяви Марин льо Пен.

Лидерите на трите основни партии във Франция си размениха нападки във финалния телевизионен дебат

Преди втория тур голямото предизвикателство пред националистите е получаване на абсолютно мнозинство в парламента. Жордан Бардела и лидера на лявата “Непреклонна Франция “ Жан Люк Меланшон заявиха, че са готови за премиерския пост при победа на съответните им лагери на балотажа.

"Казах го вече - за да бъде гласуван проектът, който искам за страната се нуждая от абсолютно мнозинство. Така, че или французите ми го предоставят или поемат риска да видят новия народен фронт начело на Франция", посочи Бардела. 

В писмено изявление до медиите Макрон призова гласоподавателите да се обединят зад кандидати, които са с „ясни републикански и демократични“ възгледи.

„Урокът от тази вечер е, че крайната десница е на прага на властта. Никога досега в нашата демокрация парламентът не е бил в такъв риск да бъде доминиран от крайната десница, както тази вечер. И така, нашата цел е ясна: да попречим на партия „Национален сбор” да има абсолютно мнозинство на втория тур, да доминира в парламента и следователно - да управлява страната с катастрофалния си проект", коментира премиерът на Франция Габриел Атал.

Втората партия „Нов народен фронт” успя да привлече нов рекорден брой млади хора, които не избраха крайнодясното, но са разочаровани от политиката на Еманюел Макрон. Големият въпрос е кои кандидати ще успеят да се обединят след втория тур. За съставяне на правителство са нужни 289 места.

След като резултатите станаха ясни, в лагера на Марин Льо Пен празнуваха, а по улиците на Париж, стотици се събраха на протест срещу историческия резултат на десницата. Шансовете на "Националния сбор" да спечели властта ще зависят от политическите сделки, сключени от нейните противници през следващите дни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase