За вандалския акт алармира кметът на града

Четири деца на възраст от 8 до 10 години счупиха 75 надгробни плочи в Нова Загора. Предприети са мерки за допълнителна охрана на гробищния парк, а кметът на града смята, че при липса на родителски контрол, трябва да се намеси и държавата.

С децата, счупили десетките надгробни плочи, вече работят специалисти от социалните служби, „Закрила на детето” и психолози. Големият проблем, за който алармира кметът на Нова Загора, е липсата на родителски контрол и навременната намеса на държавата в подобни случаи.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Гробари рекетират близки на починали в София

Децата, счупили надгробните плочи, живеели в близкия квартал „Шести” в Нова Загора. Не изтъкнали причина защо са го направили.

„Когато полицаите и служителите на Детска педагогическа стая са ги разпитвали, те просто не могат да обяснят защо, те не знаят какво са направили”, коментира кметът на Нова Загора Галя Захариева.

Служителите в гробищния парк и друг път са се сблъсквали с децата, като споделят, че нерядко те били агресивни.

„Тези деца идват, за да просят храна и пари. Понякога проявяват агресия спрямо хората. Били са възрастни, събаряли са ги от колелата им”, каза Мариана Костадинова.

„Мислят, че всичко им е позволено. Те са малки, караме им се, друго няма какво да направим”, допълни Дора Станкова.

„За съжаление, липса на отговорна семейна среда. Това е причината тези деца да не знаят къде се намират и какво правят. На две от тях родителите липсват от дома, работят в чужбина. Децата са оставени на баби и дядовци. В резултат на действията на полицията те са изведени от семейната среда в рамките на временна закрила за 48 часа в кризисен център на МВР в град Бургас”, уточни кметът на Нова Загора.

Захариева е категорична, че при подобни случаи намесата на институциите трябва да е изключително бърза. „Ролята на държавата, на „Закрила на детето” е точно такава - тези деца да бъдат изведени от такава среда и да бъдат настанени, където ще се прояви грижа и контрол за тях”, допълни тя.

Паралелно с всичко друго ще бъдат засилени и охранителните мерки в гробищния парк.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase