Вижте кои са номинираните за министри

Президентът Румен Радев връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на кабинет. Папката получи кандидатът за премиер Росен Желязков. Той представи и структура и състав на Министерски съвет.

"Проучвателният мандат е голяма отговорност и изпитание, предвид силно фрагментирания парламент и въздържането на мнозинството български граждани да вземат участие в изборите, което неизбежно се отразява на легитимността на институциите. За преодоляването на това ще са необходими системни усилия в защита на обществения интерес", каза държавният глава при връчването на мандата. Около час по-късно от "Дондуков" 2 съобщиха, че Радев е подписал указа, с който предлага на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател.

Ето и кои са номинираните от ГЕРБ-СДС министри:

Министър-председател – Росен Желязков

Вицепремиер и министър на иновациите и растежа - Томислав Дончев

Министър на финансите – Людмила Петкова

Министър на външните работи – Даниел Митов 

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов 

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков

Министър на труда и социалната политика – Деница Сачева

Министър на отбраната – Атанас Запрянов

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Министър на образованието и науката – Красимир Вълчев

Министър на здравеопазването – Костадин Ангелов 

Министър на културата – Любен Дилов

Министър на околната среда и водите – Ивелина Василева 

Министър на земеделието и храните – Георги Тахов

Министър на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков 

Министър на икономиката и индустрията – Теменужка Петкова 

Министър на енергетиката – Делян Добрев

Министър на електронното управление – Владимир Темелков

Министър на туризма – Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта – Красен Кралев

„Това са водещите експерти и политици в ГЕРБ, а не жертвени овни. Те веднага ще започнат да решават проблемите. Ще говорим за конкретни политики, които да успокоят разговора”, каза Желязков след срещата с президента. 

Желязков определи ситуацията в момента като "политическа рецесия и изтезание на демокрацията". "Избор след избор в крайна сметка означава липса на избор", заяви кандидатът за премиер.

„Това е правителство на ГЕРБ с няколко министри, които в служебния кабинет се справят добре. Това е правителство, което може да сподели отговорност и за което ГЕРБ и СДС носят пълна отговорност. Министрите ни са водачи на листи в района, където са категорични победители.  Мисля, че това е честно към избирателите”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той каза още, че ако предложеният кабинет „мине с някой трик – някои не дойдат, някои ни подкрепят – не като партия, не като мнозинство, то тогава правителството ще има много кратък живот”. „Това ще е така не защото някой ще го събори, а защото ние ще излезем от него. Най-важната ни цел сега е да се приеме бюджетът. Друга задача е Планът за възстановяване и еврофондовете. Еврозоната е политически въпрос и, ако има кабинет, мисля, че можем да го придвижим напред”, категоричен беше Борисов.

„Обръщам се към колегите от ПП-ДБ и към всички останали, които загърбват държавата, а после се обръщат и казват, че трябва да си пазят избирателите. На следващите избори ще чуят същия отговор и от мен. Дори да са първи – не че ще станат, но дори да са първи, ще имат само „Възраждане” на разположение. Нека да помислят. Ако искат дори да говорят за програма – насреща сме. Министри се сменят лесно”, заяви още лидерът на ГЕРБ.