Коментар на проф. Анна Кръстева и Меглена Кунева

Не е добър ден за демокрацията и политическия живот във Франция и за Европа. Това е радикално скъсване с демократична традиция. Крайната десница проби по впечатляващ начин. Това каза в ефира на "Твоят ден" проф. Анна Кръстева, доктор хонорис кауза на Университета в Лил и преподавател в НБУ, по повод резултатите от парламентарните избори във Франция.

"Това доведе на реорганизация на политическата сцена - мощно обединение на лявото. Жан-Мари Льо Пен - баща инвестира десетилетия политически усилия, за да се скъса с миналото. Мобилизацията около републиканските идеали е голяма. Очаквам, че на втори тур десницата ще спечели, но не с мнозинство. Ще сработи републиканският фронт. Ситуацията ще бъде сложна и ще се изискват компромиси", коментира той.

Историческа победа за крайната десница на парламентарния вот във Франция

Първият български еврокомисар Меглена Кунева на свой ред посочи, че силите в парламента ще определят бъдещето на Франция. "Европа ще изчака развитието и след това ще опита да хвърли мост, за да постигне съгласие с десницата. Все още Льо Пен не е победила, но се е представила по-добре от очакваното. На нея ѝ трябват 289 места, за да сформира правителство, в момента ѝ дават между 230 и над 300. Въпросът е дали президентът Макрон взе правилното решение. Изглеждаше честен и коректен подход. Има липса на добро изчисление колко може президентът, когато премиерът и парламентът не са на негова страна, дали правилно е преценил своята власт?", отбеляза тя. 

По думите ѝ Льо Пен няма да си позволи да отхвърли ЕС, защото е голям инвеститор.

Целия разговор гледайте във видеото.