Те изпратиха своите послания ден след интронизацията му

Румънският и сръбският патриарх поздравиха новия български духовен водач.

Патриархът на Румънската православна църква Даниил изпрати послание по повод интронизацията на новия български патриарх, в което изразява убеждението си, че той ще допринесе за защитата и утвърждаването на християнските ценности в съвременния свят, съобщава „Аджерпрес”.

"Достойнството на Предстоятел на Българската православна църква, към което сте призован от нашия Спасител Иисус Христос, "Великия Първосвещеник" (Евр. 4:14), предполага особена пастирска отговорност за Българската православна църква, особено в тези трудни времена, белязани от множество морални, социални и икономически кризи и дори военни конфликти. В контекста на многобройните предизвикателства на днешния свят нашият Господ Иисус Христос, "Добрият пастир" (Йоан 10:11), ни призовава всички служители на Неговата Църква да свидетелстваме с думи и дела за спасителната истина на Неговото Евангелие. Затова сме убедени, че Ваше Светейшество, верен и усърден служител в Господния път, ще допринесете за защитата и утвърждаването на християнските ценности в съвременния свят и за насърчаването на обществено-човеколюбивата дейност на Православната църква", посочва румънският патриарх Даниил.

Руският патриарх Кирил поздрави новия български духовен водач Даниил

Сръбският патриарх Порфирий изпрати поздравително писмо до Негово Светейшество новоизбрания български патриарх Даниил. 

„Ваше Светейшество, наш скъпи брате и съслужител в Христос, от името на Архиерейския събор на Сръбската православна църква и от наше лично име Ви изпращаме сърдечни поздравления по повод избора и възшествието Ви на Пресветия Престол на българските патриарси. Пълнотата на цялата Христова Църква, Неговото Тяло, днес вика и се радва заедно с клира и верния народ на нашата сестра Българска Православна Църква, признавайки благословението на Светия Дух и съдействието на отците от Архиерейския Синод, които призна в образа на Ваше Светейшество достоен приемник на своите благочестиви предстоятели, като Ви избра за нов предстоятел на Българската патриаршия", написаха още Архиепископ Печки, митрополит Белградско-карловски, патриарх Сръбски в писмото си.