Даниил ще направи отлична крачка, ако запази екипа на Софийска митрополия, смята доц. Риболов

Изборът на нов патриарх няма да доведе до разкол. Няма толкова напрегнати отношения, митрополитите се отнасят братски помежду си. Законът за вероизповеданията не предполага разкол в БПЦ. За тази цел трябва да се регистрира друго вероизповедание. Канонът по провъзгласяването на новия духовен водач бе спазен. Това сподели доц. Светослав Риболов от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" в студиото на "Денят на живо".

Напрежение между Русия и България в духовенството (ОБЗОР)

"Над 5000 православни богослови от цял свят подписаха петиция - те се обявяват срещу концепцията за руски мир. В нея се казва, че от богословска гледна точка тази доктирна е ерес, затова православието трябва да се дистанцира. На следващия събор вероятно ще бъде обсъдена", разкри той. 

Той е учил в Богословския факултет заедно с новия патриарх, но не го е познавал, защото групите им били от по 150 души. За сметка на това обаче е седял на един чин с Варненския митрополит - дядо Йоан. "Патриарх Даниил ще направи отлична крачка, ако запази екипа на Софийска митрополия, която работи като добре смазана машина. Много голям въпрос е участието в междухристиянския диалог, Неофит имаше опит, беше активен в сферата", смята Риболов. 

Целия разговор гледайте във видеото.