Съмнителното качество на горивото прави трудно ежедневието на венецуелеците

Защо Венецуела, страната с най-големите доказани запаси от суров петрол в света, страда от недостиг на гориво? Шофьорите във Венецуела се редят на опашки с часове, за да напълнят резервоарите си. Но бензинът, който си набавят, е потенциално смъртоносен, способен да превърне автомобилите им в тиктакащи бомби със закъснител.

Градски оазис: Квартал в Богота успя да намали трафика (ВИДЕО)

Венецуела започва да сече „черното злато” през 20-те години на миналия век. С течение на времето тя се превръща от една от най-бедните страни в региона до най-богатата в Южна Америка. Преминаването от капитализъм към социализъм в края на 90-те години допълнително потопи страната в икономическо сътресение.

Венецуела има капацитета да обслужва собствените си нужди от гориво, но тъй като рафинериите на страната са в лошо състояние, вносът на петрол от Иран смекчава недостига. През 2018 или 2019 година четирите рафинерии са напълно парализирани и не остава нито една функционираща.

Съмнителното качество на горивото означава, че ежедневието на венецуелеците не е лесно. Повечето шофьори се чудят дали могат наистина да си позволи кола, която непрекъснато се нуждае от ремонт заради лошото гориво.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всеки понеделник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase