На събитието присъстваше и дъщерята на Иванов - Марина

Две футболни фланелки на Христо Стоичков и Красимир Балъков бяха продадени на благотворителен търг във Велико Търново за 12 000 лева. Парите от тях ще отидат за построяване на паметник на техния съотборник от националния отбор Трифон Иванов.

Фланелката на Камата достигна цена от 7000 лева, а на Бала - 5000 лева, като след оспорвано наддаване и двете бяха купени от един човек. Освен тях, на търга беше продадена и футболна топка с автографите на Стоичков, Балъков, Бончо Генчев, Пламен Николов, Илиян Киряков и треньорът Георги Василев, която футболен привърженик купи за 2000 лева.

Благотворителната инициатива се проведе на „Открита сцена Евро 2024/ САЩ'94“, разположена в подножието на паметника Асеневци. Пред погледа на много привърженици на футболната игра, Стоичков, Балъков, Бончо Генчев и Георги Василев разказаха спомени за Трифон Иванов и приветстваха инициативата за издигане на негов паметник пред стадиона във Велико Търново. 

Стоичков за Трифон Иванов: Все чакам да звънне твоят номер

Христо Стоичков сподели, че приятелството им с Трифон Иванов започва още през 80-те години. "Когато дойде в София, Трифон каза, че идва, за да стане шампион на България. И още на следващата година стана. Беше много сърцат, винаги усмихнат и готов да помогне", добави Камата.

Снимка: БТА

„Той беше истински мъжкар и брутално добър футболист, железен защитник", продължи Бончо Генчев. "Трифка, ти си не само в нашите сърца. Ти ще останеш завинаги в историята на европейския и световния футбол“, допълни той.

"Трифчо трябва да остане идол за нашите млади таланти", каза Балъков.

Снимка: БТА

"Тъгуваме за нашия велик футболист Трифон Иванов, но аз съм сигурен, че сега той ни гледа отгоре", каза Георги Василев.

На благотворителната проява присъства и дъщерята на Трифон Иванов – Марина. Тя изрази своята благодарност към всички негови приятели и съотборници.

Инициаторите на събитието - Георги Радев и Александър Карачолев, казаха, че за издигането на паметника ще са необходими около 40 000 лева. Той ще бъде от бронз, а височината му ще е около 2 метра.