От Съюза на центровете по авто-мото подготовка не приемат предложенията на министерствата на образованието и транспорта

Браншови организации в областта на авто-мото подготовката се събират на обща пресконференция с предложения за нови правила за обучението на шофьори.

Българите в САЩ ще могат да полагат шофьорски изпит на български език

"Промените, предложени от министерствата на образованието и транспорта, не кореспондират с безопасността на движението. Те няма да доведат до намаляване на ПТП-тата с млади водачи. От една година се води кампания срещу нас, инструкторите, че не спазваме правилата и се купуват книжки. Трагедията не е в обучението. Младите водачи, причинили катастрофи не съставляват и 10%", заяви Йонко Иванов, председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка. 

По думите му учебната документация в момента е копирана от предишната, която има много грешки. "Няма норматив за преминаване от една в друга категория, нито намаляване на обема от информация за категория Б - продължават да съществуват въпроси от категориите А, А1 и А2. Това затруднява и усложнява процеса. Така наречената електронна платформа се въвежда, но се предлага на учебните центрове срещу заплащане. Освен това се създават офиси на учебни центрове без параметри", коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.